utorok 30. apríla 2013

Proč muži opouštějí ženy



Orig. název: Why Men Leave
Autor: Brenda Shoshannaová
Počet stran: 306
Díl: 2
Žánr: populárně naučný

Hodnocení: /








Anotace (Knihcentrum)

  Muži hovoří o tom, proč se rozhodli ukončit svůj partnerský vztah a co by bývalo mohlo změnit jejich rozhodnutí.
  Kniha Proč muži opouštějí ženy vznikla jako odpověď na tuto otázku. Zabývá se tím, co vyhání muže z náručí žen, i tím, co by je v nich dokázalo udržet. Jejím hlavním posláním je pomoci mužům i ženám pochopit hloubku i šířku mužské touhy, a tím jim umožnit, aby vytvořili vztahy, které dokáží překonat každou vztahovou vichřici.

                                                                                                                                                                            
  S „menším“ zpožděním zde vkládám svou recenzi na tuto populárně naučnou knihu, kde se autorka-psycholožka Brenda zabývá tématem Proč muži opouštějí ženy, podle něhož se v konečném důsledku jmenuje i celá kniha.
  Tento titul, jak jste si již mohli domyslet, je určen především pro ženy. Neznamená to však, že si jej nemohou přečíst také muži (viz. já). Právě muži zde mohou najít určitou inspiraci a získat několik rad či tipů.
  Pojďme se ale na vše podívat pěkně popořádku.

  Jednou z hlavních myšlenek této knihy je vztah mezi mladíkem a jeho matkou. Tady to vše pro muže začíná.

  Podle Freuda se mladík ve vývoji musí vypořádat s popravdě herkulovským oidipovským úkolem - po počáteční lásce k matce se jí vzdává a nechává otci, svému sokovi. Mladý muž se poté osvobozuje i od otce a aby se stal úspěšným mužem na vlastních nohou, musí se s ním ztotožnit.

  Zde nastává v mnoha případech problém. Pokud cesta není úspěšná, následky na sebe v budoucnu nenechají dlouho čekat.
  Je-li např. chlapci odepřena mateřská láska, žena se stává protivníkem. V dalším případě může muž pociťovat podřazenost. Ženy jej začnou ovládat a manipulovat s ním, protože není dostatečně silný na to, aby se vzepřel své přenesené matce v jeho přítelkyni.
  Takový vztah nemá budoucnost, což vede k rozpadu a útěku muže pryč. Dalo by se napsat, že se nachází v uzavřeném kruhu. Neví si rady. Co je nejhorší, on sám si to ani nemusí uvědomovat. Nechápe, proč mu žádný milostný vztah nevydrží. Začíná být bezradný.
  Pokud se muž nerozhodne pro profesionální pomoc, spasit jej může i samotná žena. Jak? Měla by svého přítele povzbuzovat a žádat jeho reakce a vyjádření svých pocitů a citů. Začít mu poklidně naslouchat a v případě střetů být co nejklidnější a ohleduplná.

  Podobné to může býti i u žen. Pokud pevně a s respektem vzhlíží ke svému otci, upíná se na jeho roli v rodině a vidí v něm zosobnění pravého muže, mohou ve vztahu nastat komplikace. Žena začne hledat protějšek podobný právě jemu samotnému.
  Na začátku se vše může jevit klidně a bezproblémově. Žena ve svém příteli/muži vidí osobu, jenž je silná a nic ji nepokoří. Muž si to po nějaké době začne uvědomovat. Narůstá v něm nejisota. Bojí se, že kdyby odhalil i svou křehkou a citlivou stránku, byl by konec. Protějšek v něm vidí doslova supermana. Tím ale ve skutečnosti není, což je důvod k neklidu.

  Kniha je rozdělena na několik kapitol. Každá se zabývá samotným tématem, což je pro čtenáře velmi užitečnou skutečností. Může si tedy vybrat to, které jej zajímá a chtěl by se o něm dočíst něco více. Uvedu tři příklady; Jiná žena, Krize středního věku nebo Potřeba ovládat.

  Co mě osobně velmi zaujalo, byly příběhy a osobní zpovědi různých mužů, s nimiž se odhodlali podělit s autorkou-psycholožkou. Některé z nich byly doopravdy zajímavé. Můžete si přečíst o mužích, jenž žijí bez vážného vztahu a mají spoustu milenek, těch, co jsou v sevření stále té jedné a nemohou se i přes její nedostatky odpoutat od její osoby nebo jedincích, co ženy cíleně opouští a nic si z toho nedělají.
  Rád jsem si tyto zkušenosti vyjádření stejného pohlaví pročetl. Kdyby kniha byla tvořena jen těmito zpovědmi, vůbec by mi to nevadilo. Pokud jsem psal o inspiraci, měl jsem na mysli právě toto.

  Nyní, na téměř samotný závěr, jsem se zde rozhodl vložil několik zajímavých úryvků z rozhovorů;

  „V určitém ohledu je to s dnešními ženami těžké. Jsou útočné . Uděláte jeden špatný pohyb a je po vás. Řeknete vtip, který se jim nelíbí, a úplně se znemožníte.“

  „Nakonec mě opustila kvůli mému nejlepšímu příteli, čtyřiadvacetiletému, velmi pohlednému chlapíkovi. Najednou se do něj strašně zamilovala a hotovo. Okamžitě jsem věděl, že je konec. Náš vztah trval DVA roky.“

  „Dívka se už chystala k odchodu, ale nejdřív mě požádala, abych jí ukázal svou ložnici. Vešla dovnitř a najednou se ozval výkřik: „Někdo ti leží v posteli!“ A já na to: „To asi těžko, nikdo tady není.“ Pak jsem nahlédl dovnitř a uviděl svou přítelkyni. Slyšela každé naše slovo.“

  „Na konci druhého týdne mě náhle opustila. Odjela na západní pobřeží navštívit jiného bývalého přítele. Později mi řekla, že měla v plánu setkat se se třemi bývalými partnery a zjistit, jestli z bývalýhc vztahů něco přetrvalo.“

  Kdybych měl být objektivní, v knize se hovoří stále o tom samém znovu a znovu. V konečném důsledku je jedno, kterou z kapitol si vyberete. Není náhodou, že autorkou je Američanka. Pokud znáte např. knihu Tajemství (The Secret), víte, co tím myslím. Jedině autorka má pravdu a právě ona našla něco, co se nikomu objevit nepovedlo. Má klíč, jenž otevře vaše oči... (Podobně jako The Secret má i tento titul na začátku každé kapitoly nějaký citát) Tento národ má asi podvědomé problémy s touhou podmaňovat a ovládat zbytek obyvatel.
  Ehm, ale tady jsem zajít nechtěl. I přes odstavec výše musím uznat, že čtení této knihy nebylo zcela zbytečné. Pochytil jsem několik užitečných rad a pokud se někdy objevím ve svízelné situaci, pravděpodobně po ní znovu sáhnu.
  O hodnocení podle mého nemůže být nějaká řeč.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihcentrum

nedeľa 28. apríla 2013

Eragon


Orig. název: Eragon, Inheritance, Book one
Autor: Christopher Paolini
Počet stran: 487
Díl: 1
Žánr: fantasy, dobrodružné

Hodnocení: 9/10











Anotace

  Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí.    
  Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...


                                                                                                                                                                    

 
První díl ze světově opěvované série Odkaz Dračích jezdců - Eragon - se konečně dostal na seznam mých přečtených knih. Proč píši konečně? Tento titul jsem již několikrát ve své knihovničce měl, ale nikdy na něj nepřišla řada. Byly jiné knihy, které poutaly mou pozornost a modrá kráska proto nejednou putovala zpět do místní knihovny zcela netknutá.
  To byla obrovská chyba, protože až nyní jsem si vědom toho, že Eragon je napínavým dobrodružstvím, do kterého se ponoří snad každý čtenář, jenž má rád fantasy literaturu.
  Musím se přiznat k tomu, že jsem se z část bál i počtu stran, jichž je téměř 500. V minulosti jsem byl zvyklý číst kratší tituly, takže se není čemu divit. Výjimkou byla snad jen trilogie Pán prstenů.
  Ony časy jsou však pryč a já osobně jsem nyní raději, když má kniha stran více, jelikož mohu být v  příběhu ponořen delší dobu. Děj však musí být poutavý, jinak je to spíše utrpením.

  A utrpením tato kniha s modrou dračicí Safirou zcela jistě nebyla! Čtení jsem si opravdu užíval. A to je pouze první díl ze čtyř. Předpokládám, že následující díly budou držet stejnou kvalitu, ne-li lepší, protože Paolini Eragona psal ve velmi mladém věku. S věkem přibývají zkušenosti, takže bych sázel na onu druhou možnost, tedy že následující tři díly budou napsány ještě lépe a poutavěji!
  O ději knihy v této recenzi, jak bývá zvykem, nebudu moc psát. Anotace, kterou můžete spatřit výše, hovoří za vše. Navíc si myslím, že naprostá většina Odkaz Dračích jezdců četla, takže je v obraze a já se mohu věnovat mým pocitům a dojmům.

                                                                                             
  Kdo čekal, že mou oblíbenou postavou se stane Eragon, se dosti mýlil. Nemohu napsat, že mi je naprosto nesympatickým, ale upoutaly mě spíše jiné postavy v příběhu.
  Nejbližším se mi stal Murtagh. Osud k němu nebyl zrovna příznivý a jeho otcem byl muž, jehož ostatní považovali za zrádce a nemilosrdně krutého člověka, kterým také ve skutečnosti byl. Tato skutečnost Murtaghovi zrovna nenahrávala, protože si všichni mysleli, že tak, jako jeho otec, je stejně podlým a zlým. Jen on sám však věděl, kým doopravdy je.
  Když se Murtagh později připojil k Eragonovi a Safiře, děj se stal velmi zajímavým a dostával na celkovém spádu. Kolem mladíka, staršího podle úsudku Eragona nanejvýš o pár let, se vznášela řada otázek; Kým je? Odkud pochází a co je jeho skutečným cílem? Dá se mu věřit, nebo skrytě chystá zradu?

  Mimochodem, situaci dokáže zlehčit sarkastickou poznámkou, nebo naopak vše uvést na pravou míru. Je vynikajícím a odvážným šermířem. S nikým si nebere servítky a neváhá svému nepříteli setnout hlavu. Ví totiž, že nepřátele jsou nepřáteli a v opačné situaci by oni jeho nešetřili. Navíc si chce být vždy jistý, že na něj někde skrytě nebude později čekat, nebo mu v budoucnu působit problémy.
 
  Druhou postavou, jenž mě oslovila, byla dračice Safira. Nenechala si nic líbit a měla svou hlavu a své vlastní názory. Častokrát Eragona kárala a vyváděla z omylu. Za tím vším jej ale nesmírně milovala a nikdy nedopustila, aby se mu něco stalo. Bez ní by byl Eragon ztracen a spoustu věcí by nikdy nezvládl. Safira se stala jeho součástí. Spolu byli silnější.

  Samozřejmě, že ani zde nechybí žena, přesněji elfka. Eragona upoutá již během jeho vidin ve snech. Cítí, že ji musí zachránit ze spárů nepřítele - ať to stojí, co to stojí. V té chvíli ještě netuší, kým elfka ve skutečnosti je a jakou v celém dění hraje roli.

  Co říkám na samotný příběh? Má svou hlavu a patu. Paolini přesně ví, co dělá a všechno má naprosto promyšlené. Děj dává smysl a popis okolí či míst také. Živě jsem si dokázal vybavit, kde se právě postavy nachází. Nesmím opomenout ani mapu, na kterou jsem se mnohokrát díval a zabýval se tím, kde se právě děj odehrává či kam bude směřovat.
  Tak, jak by mělo u příběhu na více dílů býti, Eragon nutí čtenáře klást si mnoho otázek. Mě osobně jich napadá několik. Mám dokonce i svou teorii, jak je to mezi Murtaghem a Eragonem samotným, ale tu si nechám pro sebe.

  Když se čtenář podívá na obálky knih, zjistí, že na každé je drak/dračice. Na první je Safira, ale co jsou zač ti ostatní? Jsem velmi zvědav, kdo nakonec získá vejce s draky a stane se Dračím jezdcem. Tajně doufám, že se vejce dostane k Murtaghovi.

  Knihu hodnotím devíti body z deseti, což je podle mých měřítek doopravdy skvělým počinem. Jak jsem již psal, velmi se těším na následující díly a hlavně na Murtagha!

utorok 23. apríla 2013

Knižní výzva 2013

  Ahoj všichni! Včera jsem narazil na velmi zajímavý projekt, ve kterém je nepochybně zapojena velká část z Vás, tedy blogerů. Nese název Knižní výzva a jeho tvůrcem je Ells.
  Čím mne projekt zaujal? Líbí se mi na něm, že si každý jedinec na začátku stanoví daný cíl, jehož musí dosáhnout. Samozřejmě, je zde možnost v průběhu roku laťku snížit, ale to podle mého názoru není fér. Výzva by měla být pevně respektována. To ať si však každý zařídí podle svého.
  Když na to pohlédnu z jiného úhlu, měla by to být především zábava. Takže žádný stres či výčitky. Nedosáhnete-li svého cíle, nic se neděje. V opačném případě však ono malé vítězství může mile zpříjemnit den a dodat Vám na sebevědomí.

  Možná si říkáte, jestli není na tento projekt již trochu pozdě. Asi máte pravdu, je přeci téměř pátý měsíc tohoto roku, respektive necelá polovina - přes to se však hlásím jako účastník. Bude to doopravdy zajímavé, sledovat svůj výkon. Mimo to se mi vytvoří jedinečný přehled, který není na škodu mít.
  Důležitou a podstatnou otázkou nyní je, jaký cíl si stanovit. Věřte, že jsem nad tím přemýšlel. Ihned jsem zavrhl maximální počet, tedy 120. To bych doopravdy neměl šanci zvládnout. Ani kulatou 100 ne. Obdivuji ty, jenž to dokáží. Abych se přiznal, já osobně čtu velmi pomalu. Není to tím, že by mi to nešlo, to v žádném případě, ale mnohokrát se pozastavuji nad dějem, zpětně listuji a dávám si hodně na čas. Vždy mi probíhá myslí, že není kam spěchat. Častokrát, když se doopravdy začtu, musím své tělo přinutit, aby přestalo - je mi vždy líto, když mám knihu rychle přečtenou a příběh skončí. Jsou však i chvíle, kdy knihu čtu a na nějaké přestávky vůbec nehledím. Času je však málo. Nemohu tomu uvěřit, ale utíká nezadržitelně. V poslední době až moc rychle. Vždyť již budou velké prázdniny! Když nad tím přemýšlím, o prázdninách bude spousta, velká spousta času - knihy, těšte se!
  Uff, kde jsem to skončil. Zcela jsem se nyní zamotal. Aha, již vím - 100 titulů nezvládnu. Podle mých možností bych to neviděl ani na 90, 80, 70 či 60. Přichází slibné a pěkné číslo - 50. To bych zvládnout mohl. Podle mého je to počet, za který se žádný čtenář nemusí stydět. Podívám se na to trochu podrobněji. Pokud číslo padesát vydělíme dvanácti, dostaneme číslo čtyři (přibližně). Čtyři knihy měsíčně? V tom nevidím žádný háček. Dokonce si myslím, že bych mohl lehce přidat. Pět knih měsíčně by znamenalo konečné číslo šedesát. Inu, dobře. Souhlasím. Mým cílem bude přečíst během tohoto roku minimálně 60 knih.

  Když se tak dívám, nakonec z tohoto příspěvku vzešel delší text, než jsem předpokládal. Co se dá dělat. Doufám, že si užíváte překrásné jarní dny a máte se skvěle - Ahoj příště!

sobota 20. apríla 2013

Knižní novinky

  Přeji všem pěkné sobotní ráno! První dnešní příspěvek bude ve znamení knižních novinek. Rozhodl jsem se, že od každého nakladatelství či knihkupectví, jenž se mnou spolupracuje, uvedu dva tituly, které mě nejvíce zaujaly. Musím uznat, že je doopravdy z čeho vybírat. Nač tedy zdržovat - jde se na to! Ještě abych nezapomněl, některé z mnou vybraných knih jsou i z minulého měsíce, tudíž to zase až tak horká novinka být nemusí. Některé zase naopak ani nevyšly.



Prokleté město (Fragment)
Autor: Lissa McMann
Žánr: fantasy
Počet stran: 216
Provedení: brožovaná

Doporučená cena: 199,-


  Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?





Pod vlivem úplňku (Fragment)
Autor: Nancy Gideon
Žánr: detektivní, krimi, nadpřirozeno
Počet stran: 328
Provedení: brožovaná

Doporučená cena: 249,-


  Detektiv Charlotte Caissieová musí řešit střet zájmů. Její nadpřirozený přítel Max, který stojí v čele podsvětí v New Orleans, je obviněn z brutální vraždy mladé dívky. Charlotte si chce zachovat objektivitu při vyšetřování a očistit Maxovo jméno, proto se od něho na čas odloučí. Když se Max zaplete s tajemným cizincem, situace se ještě více komplikuje. Kdo stojí na čí straně? Je pravda, že cizinec chce Maxovi pomoct nebo ho stáhne ke dnu?





Dech (Knihcentrum)
Autor: Sarah Crossan
Žánr: sci-fi, dystopie
Počet stran: 264
Provedení: pevná s přebalem

Doporučená cena: 269,-


  Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom.
  Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.




Jmenuji se X (Knihcentrum)
Autor: A. J. Molloy
Žánr: román
Počet stran: 264
Provedení: pevná s přebalem

Doporučená cena: 279,-


  Dvaadvacetiletá americká studentka Alex (pro přátele X) přijíždí do Neapole, kde chce získat pro svou práci podklady o italské mafii. První večer se v luxusní kavárně setká s elegantním mužem, který jí naprosto učaruje.
  Marc Roscarrick – potomek šlechtického rodu – je přátelský, společenský, inteligentní a neuvěřitelně přitažlivý. Kolem něj se však vznáší aura záhadnosti. Atraktivní muž v X probudí dosud nepoznanou spalující touhu. Jeho tajemství je ale pro dívku šokující.
  Vztah X s Marcem je možný pouze za jeho podmínek. Dokáže se X vzdát svých přání a podřídit se? Své touze, ohromující přitažlivosti a erotickým tajemstvím, která ji děsí a vzrušují zároveň?
  Každý má svá tajemství - z některých ale mrazí a pálí zároveň.




Černá labuť vzlétá (Neoluxor)
Autor: Lee Carroll
Žánr: tajemno, urban fantasy
Počet stran: 398
Provedení: brožovaná

Doporučená cena: 299,-


Tajemná urban fantasy plná kouzel a prastarých legend… ale také démonů! Šestadvacetiletá šperkařka a spolumajitelka galerie Garet Jamesová žije od narození v New Yorku. Kvůli půjčce, kterou si vzal její otec, s nímž bydlí, jim hrozí, že přijdou o galerii i střechu nad hlavou. Zoufalá Garet se při toulkách uličkami města plnými mlhy dostane až ke starožitnictví, kde nikdy dřív nebyla. Když ji starý obchodník požádá o otevření cenné skříňky, nevidí důvod, proč mu nevyhovět. Odnese si stříbrnou kazetu do své dílny, rozpečetí přilepené víčko…




14 podob touhy (Neoluxor)
Autor: Marie Gray
Žánr: povídky, erotika
Počet stran: 312
Provedení: brožovaná

Doporučená cena: 199,-


  Probuďte v sobě své skryté smyslné "já".

  14 povídek plných nejtajnějších erotických fantazií a touhy.
  Pojďme nakouknout do zákulisí rockového koncertu, do zkušební kabinky v obchodním domě, opalovat se na pláž nebo jen pootevřít dveře do intimních přestav (ne)obyčejných lidí.
  Vychutnejte si naplno každý okamžik, pocit, vůni a především – vášeň.
  Jste připravená? Zveme vás na výlet do říše sexuální touhy.



Conan a dvanáct bran pekla (Brokilon)
Autor: Juraj Červenák
Žánr: fantasy
Počet stran: 266
Provedení: brožovaná

Doporučená cena: 248,-


  Zpočátku to vypadalo jako dobrý nápad – Conan se vydal do Stygie, aby se v malém království v povodí Vedžo, která je přítokem zlověstné řeky Styx, pokusil vykrást hrobku dávného vládce v Údolí stínů.
  Připletl se však do přicházející války mezi Mennefisem a Stygií. Conan, věrný své pověsti, se rozhodne, že setrvá. Netuší však, jak dokáže být magie Setových přisluhovačů děsivá…




Zlato Arkony (cyklus Černý Rogan, díl druhý) (Brokilon)
Autor: Juraj Červenák
Žánr: fantasy
Počet stran: 360
Provedení: brožovaná

Doporučená cena: 278,-


  Nad Rujánou zní válečné rohy. Vojska z Volinu a Štětína míří na posvátný ostrov, aby ho ohněm a ocelí očistila od cizí havěti.    
  Démoničtí potomci severských bohů jsou ale odhodláni udržet Rujánu v područí a Rány v otroctví, i kdyby si měli na pomoc přivolat zkázonosné záhrobní mocnosti.
  Černokněžník a jeho vlčí průvodce sbírají odvahu a sílu pro boj s nevídaným protivníkem. Do útesů Arkony buší krvavý příboj, ve vodách vnitřního zálivu se cosi probouzí a vysoko nad ostrovem krouží tajemný bílý krkavec.

štvrtok 18. apríla 2013

Démonovy verše (divadelní hra)


  Po velmi dlouhé odmlce Vás vítám u mého dnešního příspěvku, jenž je divadelní hrou, respektive její první částí (chcete-li dějstvím). Podle mého je to vhodný způsob, jak znovu vstoupit na scénu - kdo by to byl řekl, že nebudu mít čas na svůj milovaný blog?
  Zítra již můžete očekávat další články, a poté další a další. Aktuálně čtu Eragona a podle toho, jak mi to jde, předpokládám, že recenze zde bude již o víkendu! Také se můžete těšit na knižní novinky, nějaké články mimo mísu, atp. Doufám, že tahle poslední pauza byla ojedinělá a nebude se opakovat.
  Tady je tedy první dějství, tak ať se Vám líbí!

Potavy:
MONSIGNORE DIOD
DÉMON
SLUŽEBNÝ ARALDO

MONSIGNORE DIOD
Nač žíti, když přítelem mým jediným samota je? Nekonečná, tichá, svízelná. Mysl má již nedokáže vedle ní nadále býti. Krvácet srdce sklíčené mé cítím. Touží po bytosti, jenž blízká by mu byla. Něžnými doteky a polibky lačnými rány zacelila. (odmlka) Noci bezesné naplněny jen mým dechem jsou. Den co den. Nemění se nic.
Plamen v rohu schoulený, též chová se ke mně odpudivě. (vstává a několik kapek ze sklenice stéká na zem) Nedokáže snad i on vystát přítomnost mou? Zasáhla by jej tak silná nechuť, kdyby hoříval více? Ani vánek chladný z okna pootevřeného do místnosti nevstoupí mé. Kdy naposledy závěsy vířily a já nucen byl zkrotit je? (lehce se uklidňuje) Nepamatuji se. Bývaly doby vůbec, kdy v blízkosti veselilo se okolí? I vzpomínky již odcházejí. (silně si přihne ze sklenice) Bezmocnost pociťuji (klesá v hlase), prázdnotu, beznaděj. (pokládá sklenici a začíná se bezcílně procházet po místnosti)
Proč musím jen tak slabým býti? Toužiti po společnosti, lásce chci. Jak hloupé. Hlupákem jsem, nikým jiným. Kdybych silnějším byl, ustál bych to vše. V zapomnění a odloučení žil. (kroutí hlavou) Nedokážu však takto učinit. Pouhým člověkem jsem, ne stvůrou bezcitnou. Potřebuji něhu. (opírá se o stůl a hledí do prázdna)

Ozývá se klepot (monsignore Diod nereaguje)

Následuje mírně naléhavější

MONSIGNORE DIOD
(posměšně si povzdechne) Vstup, chceš-li a považuješ-li to za nevyhnutelné.

Dveře se opatrně otevírají

SLUŽEBNÝ ARALDO
Monsignore Diod, omlouvám se, že v tuto hodinu vyrušuji Vaše přemítání za ticha nočního, obávám se však, že je s Vámi něco (monsignore Diod po něm vrhá kamennou tváří) – v nepořádku. Kdy naposledy byl jste mimo zdi a procházel se po svých zahradách překrásných, jenž Vaši předci s takovou pečlivostí a láskou vytvářely? Celé dny jen zde trávíte. O svůj vzhled též nedbáte. Jíte či pijete vůbec?

Chvíle mlčení
Pohledy mužů jsou vnořeny hluboko do sebe


MONSIGNORE DIOD
Osamocen jsem. O procházení se bez společnosti nestojím.

SLUŽEBNÝ ARALDO
Ale monsignore Diod, služebnictvo…

MONSIGNORE DIOD
Služebnictvo je jen bezvýznamnou chátrou. Není nic. Je to ta nejspodnější vrstva vůbec. I měšťan, jenž nemá co k jídlu, je výše než služebnictvo. To přetvařuje se jen a plní i ta nejnesmyslnější z přání. Nemá vlastní vůli – nemá čest.
I ty, Araldo, jsi služebným. Vše, co vyšlo z úst mých, nepopíratelně i o tobě platí.

SLUŽEBNÝ ARALDO
Monsignore…

MONSIGNORE DIOD
Když přemýšlím o tom hlouběji, nyní také sám jsem. Asi blázním již, když mluvím s někým, kdo vlastně není.

Znenadání ovane tváře Diodovy ženský smích

MONSIGNORE DIOD
Blázním, je tomu tak…

SLUŽEBNÝ ARALDO
Odcházím tedy, monsignore Diod. (těžce vydechne) Bůh nechť vede Vás cestou správnou. Pamatujte, že ten s Vámi vždy byl, a také bude.

Monsignore Diod nechává slova Araldova bez povšimnutí a dveře se zavírají

Plamen v rohu místnosti začíná skomírat

MONSIGNORE DIOD
Takže přeci jen nadobro mne opouštíš?

Světlo pohasne

MONSIGNORE DIOD
V zapomnění zdá se upadám. Možná, že nic jiného souzeno mi není…

Ze svícne plamen vzedme se zběsile. Monsignore Diod s úlekem ve tváři nehledí však na něj – postava ženy obnažena před ním stojí. Člověku zdá se podobná není. Kůže průsvitná, hladce vypadajíce, odráží lesk svícne. Oči temné, jako propasti dvě bezedné, záblesk touhy skrývají.. Vlasy dlouhé, barvy havraní, přes ženiny ňadra rozloženy jsou. Ladné boky, úzký pas, klín Vesmírem dá se nazvati. Drápy zakončeny prsty jsou, však na kráse jen přidávají. 

MONSIGNORE DIOD
Ach, Bože…

DÉMON 
Bůh není přítomen, můj milý. (hlas svůdný démon má, v pozadí však drsný je) Věř, že ten neukázal by se zde. (úsměv odhaluje zuby ostré, hrotům šavlí podobající se)

MONSIGNORE DIOD
Jaká z krás světa ke mně tedy přichází? Odpovězte, paní má překrásná. (poklekne)

DÉMON
Můj milý, již předlouho tě pozoruji. Tvou bezmocnost vnímám. Tu samotu pociťuji. Jsi tím vším zcela obklopen. Spáry svízelné tě obepínají. (zasměje se krátce a nehty ostrými projede Diodovými vlasy)

MONSIGNORE DIOD
Jste snad mou spásou, paní? Je-li tomu tak, naprosto oddán jsem Vám. Následovat Vaši ladnost budu kdekoliv, pro Vás ochoten splnit jsem cokoliv.

DÉMON
Nezáleží tedy na tom, kým jsem, můj milý?

MONSIGNORE DIOD
Snad andělem budeš, jenž spasit mne přišel. Upřímný abych byl, nezáleží na tom. Já Váš jsem nyní jen.

Démon k němu poklekává a něžným polibkem jej obdaruje

MONSIGNORE DIOD
Má paní…

DÉMON
Ššš… (hlaholí jej) Je-li pravdou to, co říkáš, netřeba nadále tvých slov. Jsi mým, můj milý – jen mým. Neopustím tě, to mi věř, neb navždy se mnou budeš již. Ta nejtajnější přání splniti dokážu. Nebudeš litovat, že mým jsi se stal. (daruje mu další polibek)
Nyní, můj milý, víčka svá zavři. Jsem stále s tebou, nepochybuj. Tvou dlaň pevně svírám. Nepustím ji, neboj se. Ano, uvolnit se správné je. (démon mu podepře hlavu a spustí jej na chladnou zem)
Sám jsi byl, bez něhy a lásky žil. Nyní však břemeno, jenž těžce tě bolelo, odstraňuji z beder tvých, můj milý. (monsignore Diod upadá do hlubokého spánku a svícen pomalu pohasne)
Věř však, že můj dar dvě strany vždy má. Však uvidíš, můj milý, co slova tvá učinila. (plamen zhasíná)


                                                                    OPONA PADÁ

pondelok 8. apríla 2013

Věk magie - Čas zkázy



Orig. název: Magier Dämmerung - Gegen die Zeit
Autor: Bernd Perplies
Počet stran: 395
Díl: 2
Žánr: sci.fi, dobrodružné

Hodnocení: +8/10









Anotace (Fragment)

Rovnováha magie byla narušena. Svět nyní stojí nepatrný krok před záhubou... 
Mladý novinář Jonathan byl proti své vůli vtažen do konfliktu dvou frakcí mocných kouzelníků a musí bojovat za svou záchranu. Události jsou natolik znepokojující, že svou pozornost k Londýnu obrací i svatá inkvizice v Římě. Prazdroj magie v troskách Atlantidy musí být uzavřen. Podaří se závod s časem vyhrát a odvrátit tak jistý konec lidstva? 

Druhý díl napínavé trilogie.

                                                                                                                                                                     

  Když se nyní, při psaní této recenze, pozastavuji nad tím, co mě vlastně na této knize zaujalo a proč jsem si ji objednal k napsání recenze, myslím, že hlavním důvodem byl název edice, Věk magie, a také obálka, jenž je v duchu začínající techniky, a záhadně vypadajícího lemu s několika symboly. Mimochodem, když jsem již napsal tak dlouhé souvětí, musím zmínit, že autor si v této činnosti doslova libuje.
  Magie mne vždy nějakým způsobem přitahovala a podněcovala ve mně vzrušení. Kniha má slovo magie přímo v názvu série, což ji vnuklo do mého hledáčku, ale to vyplývá i z informace v prvním odstavci.
  Abych se přiznal, nevěděl jsem, do čeho se vůbec pouštím. Anotaci ani recenzi jsem totiž nečetl - někdy takto činím proto, abych byl v naprosté nevědomosti a vše zjišťoval během čtení samotného příběhu. Ano, je to lehce riskantní, ale pokud je kniha nadprůměrnou a odhalí své kouzlo, stojí to doopravdy za to. Věk magie, s podtitulem Čas zkázy, je přímo takovým to případem. Ani nevíte, jak rád jsem za to, že jsem požádal o zaslání recenzního výtisku.

  Píše se rok 1897 a lidstvu hrozí nebezpečí. Prazdroj magie, jenž byl před tisíci lety zapečetěn, je znovu otevřen. Surová magie se nezadržitelně žene do všech koutů světa a oživlé sochy či mrtvá zvířata jsou jen pouhým začátkem. Svou příležitost začínají pociťovat bohové a nebezpečná stvoření, jež v dávných časech na planetě sídlila. Chtějí zpět a lidstvo sesadit z pomyslného trůnu.
  Za vším stojí První lordmág Řádu Stříbrného kruhu v Anglii, Victor Mordred Wellington. Muž způsobil doslovný chaos, když sesadil bývalého Prvního lordmága Alberta Dunholma a ujal se kormidla nad celým řádem. Ti, jenž nesouhlasili s jeho násilným nástupem byli zajati, nebo zabiti. Objevila se však i část těch, která v tom všem viděla pozitivní začátek něčeho nového a na lordmága Wellingtona hledí s nepopsatelným respektem a obdivem. Vždyť právě on může za znovu otevření Prazdroje. Navíc je obdařen ohromnou mocí a je možná nejmocnějším žijícím mágem světa.
  I když se možná zdá, že má zcela vyhráno a jeho plán na vypuštění starodávné a mocné magie nemůže nic zastavit, není tomu tak. Stoupenci bývalého lordmága Dunholma jsou odhodláni nastávající nebezpečí zastavit. V jejich řadách se vyskytují i kouzelníci nadprůměrně zkušení, jenž se se svými magickými znalostmi umí ohánět s naprostou ladností. Ve svých rukou navíc vlastní i jednu eso, jenž se později ukáže jako neoddělitelná součást boje o budoucnost. Ještě, než se však jejich odboj dá do pohybu, musí překonat magické zábrany a dostat se pryč z uvěznění v podkroví.

  S odpečetěným prazdrojem je obeznámen i okolní kouzelnický svět a není proto divu, že na sebe nenechá čekat blízký soused Anglie, Francie. ta posílá svou agentku-kouzelnici do Londýna, středu řádu, s cílem zjistit, co se v tomto místě přesně děje a jak vypadá aktuální mocenské rozdělení, včetně situace s Prazdrojem magie.
  Čas nezadržitelně plyne a budoucnost lidstva mohou zachránit jen ti, jenž znají pravdu a jsou odhodláni bojovat proti nepříteli. Cesty jsou nevyzpytatelné a neodkrytá tajemství doprovázejí obě dvě strany. Každá ze stran též vlastní velmi významné zbraně, na svou dobu až absurdně neobvyklé. Boj o budoucí dění nabírá na obrátkách a ti, jenž jsou seznámeni s okolnostmi, nebudou poklidně spát do doby, kdy jedna ze stran vyhraje a určí tak světové dění.

                                                                                                                                                                       


  Příběh Bernda mne velice zaujal. Samotná myšlenka vsunutí děje na konec 19. století je úžasná. Amosféra a prostředí starého Londýna je více než-li přitažlivé. Mluva, způsoby, architektura, myšlení... To století se mi doopravdy líbí. Problémy s přenesením do příběhu nenastaly ani jednou, což poukazuje na zkušenost a talent autora. Dokáže čtenáře zaujat natolik, že po přesunutí pohledu k hodinám žasne, jak hladce a rychle čas plyne. Tou nahrává i skutečnosti, že jsem knihu přečetl asi jen na pouhá čtyři sezení. To se u mě tak často nestává.

  Charaktery v příběhu, ach ano, v těch jsem si liboval. Zejména jedna dodávala rozhovorům a situacím na spádu. Snad jen Holmes dokáže myslet ve smrtelném nebezpečí na kvalitní whisky a ukradnout ji nepříteli ze stolu. Navíc si ke konci příběhu začíná rozumět s mužem, s nímž tvoří skvělou dvojici. Ve třetím díle budou nepochybně tyto dvě postavy skvělou počtenou pro zasmání.
  Postav je zde samozřejmě více. Snad každá by si zasloužila zmínit. To však nepovažuji za nějak moc důležité. Stačí, co jsem napsal výše - liboval jsem si v nich.
  Pokud jste již tuto knihu četli, co říkáte na tento obrázek Jonathana? Já jsem si jej představoval téměř shodně.

  Druhý díl ze série Věk magie hodnotím velmi kladnou osmičkou, tudíž +8/10. Nemohu se dočkat třetího dílu, kde vše vyvrcholí. A také postav, samozřejmě!




Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!