nedeľa 2. júna 2013

Eldest


Orig. název: Eldest, Inheritance, Book 2
Autor: Christopher Paolini
Počet stran: 656
Díl: 2
Žánr: fantasy, dobrodružný

Hodnocení: +9/10









Anotace

Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ...
Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět!
Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...
Druhý díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců

                                                                                                                                                                   


  Stejně, jako u prvního dílu s názvem Eragon, mne příběh bezprostředně okouzlil.
  Bylo očividné, že se od napsání Eragona - prvního dílu - posunul na vyšší úroveň. Kniha obsahovala mnoho úvah ohledně lidské mysli a životě obecně. Také bylo zřejmé, že přitvrdil a nebál se přidat více krvavých popisů. Již samotný začátek, kdy hlavní postava procházela přes rozsekaná těla a krví nasáklou půdu tomu nasvědčoval.
  Co mě velmi překvapilo - příjemně, musím podotknout - byla vedlejší dějová linie. Osud Rorana, bratrance Eragona, a celého Carvahallu byl plný překážek, bojů, napětí, těžkých rozhodnutí a všeho dalšího, co k správnému dobrodružství musí patřit.
  V žádném případě mě od čtení tyto pasáže neodrazovaly. Právě naopak. Vždy jsem byl rád, když jsem se mohl ponořit do vesnice, kterou sužovali vojáci a Ra´zakové. Jak jsem psal výše, bylo to pravé dobrodružství.
  Navíc, bylo doopravdy pozoruhodné sledovat obyčejného mladíka, který byl díky Eragonovi v hledáčku Království a přivolal tak jeho stoupence. Všichni obyvatelé se ocitli v nebezpečí. Roran takové břemeno nemohl nadále nést a ze svého úkrytu v horách, kde se skrýval před vojáky, se tajně proplížil zpět do Carvahallu.
  Díky svému odhodlání, odvaze a víře v úspěch dokázal získat respekt a důvěru většiny obyvatel. Přídomek Kladivo mimo jiné nezískal jen tak. Se svou zkázonosnou zbraní se uměl ohánět s přesností a potřebnou silou, která dokázala rozdrtit nejednu lebku.
  Jak se ukázalo, v podstatě byl ztělesněnou nadějí celé vesnice. Ne každý by dokázal i přes nevoli ostatních, přinutit téměř tři sta vesničanů k opuštění rodného domova.
  Připomínal mi Mojžíše, jenž vedl svůj lid do daleké země a v patách měl skupiny ozbrojených vojáků, lačnících po krvi uprchlíků.

  Musím podotknout, že dějové linie byli ve skutečnosti tři. V té třetí byla hlavní postavou Nasuada, dcera zesnulého Ažihada a nová vůdkyně Vardenů.
  Tato mladá dívka mě velice potěšila. Kdo by čekal, že se bude schovávat za své rádce a se strachem pozorovat okolí, neměl by pravdu.
  Nasuada vzala dění do svých rukou, oblékla brnění a všem dala najevo, že svůj lid povede k vítězství, ať se děje cokoliv. To na mě udělalo dojem.

  Nesmím opomenout říší elfů, která se nacházela v útrobách lesů Du Weldenvarden na severu Alagaësie. Těžko říci, jestli byla půvabnější, než domovy trpaslíků. Chodby a síně takového Farthen Dûru musely býti něčím neuvěřitelným. Tolik opracovaného křišťálu a krystalu. Nebo např. fresky, jenž zpodobňovaly celou historii.
  Na druhou stranu, příroda pod vlivem kouzel by měla být sama o sobě rozmanitější. Nic nemůže nahradit rostliny, zvěř, sluneční svit či čerstvý vánek. A pokud se ke všemu přidá kouzlo, jak jsem psal, musí vzniknout neuvěřitelné souznění všeho dohromady. Obydlí elfů nebyla jen obyčejnými budovami, ale sama přírodou.
  Jestliže v prvním díle autor popsal trpasličí kulturu a způsoby, v tomto se čtenář mohl dozvědět zase něco o elfech. Musím uznat, že to bylo dobře promyšlené a vše do sebe zapadalo. Mimo jiné mě překvapilo, že elfové nevěřili na posmrtný život ani v bohy. Podobně na tom byli i draci.

  Celkově se mi tento díl líbil o trochu více než ten první. Razantně k tomu přispěla i vedlejší dějová linie, o které jsem psal na začátku. Roranovo a Nasuadino dobrodružství svým způsobem kompenzovalo klid u hlavní postavy, která se společně s dračicí Safirou odklidila do lesů Du Weldenvarden, kde je čekal náležitý výcvik.

  Po náhlém ukončení výcviku a opuštění říše elfů, by ho poznali jen ti nejbližší. Změnil se. Jak na duši, tak na povrchu. Stal se silnějším a vzdělanějším. Chudý, obyčejný a negramotný farmář byl pryč. Na jeho místě stál neohrožený Jezdec - požehnaný Jezdec - směřující do války.

  Ano, válka vypukla. Všechno napětí vyvrcholilo a tváří v tvář se postavily armády Vardenů a Království. Byl jsem hodně zvědavý, jak bude boj probíhat a jakým způsobem si s ním autor poradí.
  Trochu mě zklamal, měl bych být upřímný. Čekal jsem více zvratů, popisů, úmrtí důležitých postav, atp. Kdyby se téměř na jeho konci epicky neobjevil červený drak s jeho jezdcem a k Vardenům se nepřidali spojenci, které by nikdo nikdy nečekal, asi by mě dosti znechutila.

                                                                                                                                                                       

  Tato série, která nese název Odkaz Dračích jezdců, se mi začíná velmi, ale velmi hodně líbit. Nasvědčuje tomu i fakt, že jsem již během krátké chvíle překonal sto stran ve třetím díle (Brisingr).
  S fantasy literaturou jsem začínal, ale v poslední době jí nevěnoval téměř žádnou pozornost. To byla velká chyba. Eragon a Eldest mi připomněly mé bývalé časy a já se po přečtení ODJ vrhnu na další díla z této oblasti. Dokonce plánuji re-reading Pána prstenů.

  Jak můžete vidět na samém vrchole příspěvku, Eldest ode mě dostává +9/10.


Zdroje obrázků: http://sbrigs.deviantart.com/art/Roran-Stronghammer-268593396
                         http://j-e-j-e.deviantart.com/art/Murtagh-and-Thorn-281671907

3 komentáre:

  1. Odkaz Dračích jezdců je má oblíbená fantasy série. Zrovna čtu poslední díl a jsem zvědavá jak skončí, protože všichni říkají, že to je masakr. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odkaz dračích jezdců byla před dvěma lety (nebo to je možná jenom rok zpět? Sama nevím) má oblíbená série. Zbožňovala jsem Murtagha, draky, celý děj. Poté jsem musela čekat na čtvrtý díl, ke kterému jsem se už nějak nedostala. Nadšení ze mne opadlo a neví, zdali bych si chtěla celou sérii přečíst znova. Už si ani moc nepamatuji detaily. Říkám si, že až nebudu mít co číst, tak se k tomu vrátím. Avšak to se asi nikdy nestane, jelikož pořád mám dost plný seznam to-read... :)

    OdpovedaťOdstrániť