nedeľa 9. júna 2013

Re-reading

  Znáte to, když se probudíte a najednou dostanete nějaký nápad? Přesně tohle se mi dnes ráno stalo. Otevřel jsem oči a v mysli se mi objevil pojem re-reading. Chvíli jsem nad ním uvažoval a nakonec se rozhodl, že na toto téma napíši nějaký krátký článek.

                                                                                                                                                                       

  Věřím v to, že každý z Vás ví, co tento re-reading z anglického převzetí znamená. I přes to však nebude na škodu, když jej trochu objasním.

Reading = čtení
Re- = rekapitulace/zopakování

 Mělo by nám tedy vzniknout něco jako opětovné čtení.

  Tento pojem se velmi často používá mezi blogery. Můžeme např. narazit na různé projekty, ve kterých je opětovně a hlavně souhrnně čtena nějaká knižní série. Na každý díl je stanoven určitý počet dní a celý re-reading trvá třeba jeden měsíc. Je povzbuzující vědět o někom dalším, jenž něco takového podstupuje společně s Vámi.
   Kromě projektů si ale takovéto zrekapitulování může udělat samozřejmě i jedinec. Všem se nepochybně někdy stalo, že jej zaujalo nějaké dílo a byl jím naprosto ohromen. V takovém případě se může stát, že si jej čtenář přečte dokonce šestkrát či sedmkrát - můj bratr je toho důkazem. Jednotlivé díly Harryho Pottera, nebo Narnie má přečteny snad pětkrát.
  Něco takového postrádá smysl, říkáte si možná. Vždyť už musí znát všechny výroky postav a jednotlivé události nazpaměť. Nemůže z toho mít žádné uspokojení.
  V jistém ohledu máte samozřejmě pravdu. Takový re-reading má ale i své rozumné důvody. Pokud čtete něco s takovým zapálením, že máte jednu stranu přeletěnou během chvíle, nemusíte zaregistrovat všechny skryté motivy.
  Čtením nějaké knihy podruhé můžete navíc získat obrovskou výhodu oproti těm, co ji četli jen jednou. Lépe porozumíte ději, jednotlivé střípky Vám najednou začnou zapadat do sebe a postavy začnete ještě více chápat.
  Dalším důvodem re-readingu může být to, že jste si dané dílo četli již hodně dávno. Je proto logické, když si nepamatujete všechny události, kapitoly, atp.
  Takovým případem je u mě trilogie J. R. R. Tolkiena - Pán prstenů. Četl jsem ji přibližně před třemi, nebo čtyřmi lety. Upřímně si ani nedokážu vybavit, jak dané díly začínají, nebo naopak končí. Jednoduše jsem to zapomněl.
  Při čtení Společenstva prstenu mi mohlo být necelých patnáct let. Nemohl jsem tedy tak náročné čtení zcela vstřebat a pochopit. Nyní by to mělo býti úplně o něčem jiném - doopravdy se těším.

  A jak jste na tom vy? Čtete své oblíbené knihy vícekrát než-li jednou?

5 komentárov:

  1. Jednoznačne čítam knižky viackrát a veľmi rada 8) Harry Potter sériu mám prečítanú min. 10krát..a rôzne iné knižky 8) Na leto plánujem tiež nejaký ten re-reading 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čtu je víckrát, myslím, že za čas se taky dostanu k tomu, že budu mít některé série přečteny třeba 5x. Vůbec mi to nevadí. :) Jak jsi psal, člověk toho pochytí mnohem více, vše lépe chápe apod. Navíc - i přesto, že jsem některé série četla již třikrát, stále jsem je prožívala, jako bych je četla poprvé. Nic se nezměnilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som niektoré knihy čítala aj 10x :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Samozřejmě, připadá mi zbytečné jinak knihy vůbec kupovat, kdybych je přečetla jenom jednou a pak už navždycky odložila pryč. Harryho Pottera nebo Pána Prstenů jsem taky četla asi 10x dokola a rozhodně si ho zase znova plánuju přečíst. Stejně tak třeba povídky o Geraltovi od Sapkowského. Důvodem je to, že se k těmto příběhům ráda vracím, po nějakém čase je mi po těch světech totiž smutno a chci zase zažít tu atmosféru - proto čtu knihy vícekrát já.

    Další důvod je, že si je třeba úplně dobře nepamatuju, to je např. případ druhého a třetího dílu Hunger Games, které plánuju přečíst znovu teď, v létě. Tak snad se k tomu dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To máš pravdu. Pokud kniha nestojí za několikanásobné přečtení, nestojí vůbec za nic. :)
      Já zase na prázdniny plánuji re-reading Pána prstenů a strašně se na starou známou Středozem těším. :)

      Odstrániť