pondelok 1. júla 2013

Dračí koruna


Orig. název: The Dragon Crown
Autor: Richard A. Knaak
Počet stran: 256
Díl: 9
Série: DragonRealm
Žánr: fantasy

Hodnocení: 9/10








Anotace
  Syn neblaze proslulého Zlatého draka, mladý Kyl, má být korunován dračím císařem, vládcem dračích království. Má však trůn dostat právě on? Neboť někteří draci jsou moudří a dobří, ale jiné přivádí jejich vlastní magie k šílenství. A někteří se už rodí zlí, vražední a krvelační. Ke kterým z nich patří Kyl? V sázce je budoucnost světa a Kyl musí přežít pokusy o vraždu, intriky a spiknutí, která začala dřív, než se narodil. Tyto osudové zkoušky mohou draka očistit - nebo pustit z řetězu jeho temné choutky. Místo míru a spravedlnosti by císař Kyl mohl připravit drakům, čarodějům a lidem děsivou hrůzovládu...

                                                                                                                                                                    

  Zlatý drak je mrtev a Kivan Grath opuštěn. To znamená jediné - Dračí říše nemá císaře. Lordi ze všech koutů země jsou proto nuceni po mnoha letech uspořádat shromáždění. K tomu jim má posloužit již zmiňovaný Kivan Grath. Ten tvoří obrovské síně uvnitř jeskynního komplexu, jenž se nachází na nejvyšším vrchole Tyberských hor.
  Mezi přítomnými vládne nejistota a vzájemná nedůvěra. Někteří z nich se neviděli celé roky a jiní jsou lordy teprve krátce. Nic však nemění to, že mají společně určit nového císaře. Zpočátku se nemohou dohodnout a místy se diskuze strhává vedlejším směrem. Jeden z Dračích pánů dokonce tvrdí, že císař není potřeba. Dokázali bez něj žít několik let a ukázalo se, že to není nic, přes co by se nedalo přenést.
  Hlavní mluvčí, a také shromažditel všech pánů, lord Zelený, je však silně proti. Poukazuje na to, že dračí rasa je na ústupu a potřebuje někoho, kdo by všechny opět sjednotil - je pro plné obnovení Dračí říše.
  Lord Zelený sám přichází se svým kandidátem. Tím se ukáže být jeden z nejstarších synů, který při svém narození měl na vejci značky, které ho předurčovaly k tomu, aby se jednou mohl stát císařem. Jeho jméno je Kyl a společně se svým mladším bratrem Grathem žije na panství Cabea Bedlama, mocného mága - lidského. Již tento fakt, že byl onen kandidát vychováván mezi lidmi, se ostatním lordům nelíbí. Lord Zelený však dokáže přítomné přesvědčit. Pomáhá mu i fakt, že na panství nežijí pouze lidé, ale i draci. Něco takového je ojedinělé a velmi vzácné. Ve skutečnosti se v takovém rozpoložení nachází jen ono panství a samotné království lorda Zeleného.

  Budoucí císař, mladý Kyl, se musí hned na začátku potýkat s obrovskou výzvou. Čeká ho cesta do Talaku, kde vládne znetvořený král Melicard, a poté Penacles v čele s generálem Toosem. Znamená to pro něj hodně. Nesmí dopustit žádnou chybu a jeho chování musí být hodné císaře. Pokud vše proběhne v nejvyšším pořádku, zbývá mu jen setkání s lordem Modrým, jenž byl zvolen k posouzení schopností mladého draka...
 
  Intriky, spiknutí, pokusy o vraždu. Cesta na trůn rozhodně není procházka růžovým sadem. Nepřátelé se vydávají za přátele a věřit se dá jen málokomu. Nebýt Cabea Bedlama a jeho velkorysosti, kdo ví, kde by mladý Kyl skončil.
  Velevážený a známý mág na svém panství žije společně s manželkou Gwendolyn, synem Aurimem a dcerou Valeou. Jak jsem již psal, jejich poddanství tvoří jak lidé, tak nižší draci, což je něco nevídaného. Všichni však spolu vycházejí v míru a žijí v souladu.
   Není náhodou, že Cabeovým přítelem a společníkem je již dlouhá léta lord Zelený. Občas se na panství objeví, aby se podíval na Kyla. Právě on a Cabe doprovází budoucího císaře na cestách a dohlížejí na jeho bezpečnost.

                                                                                                                                                                       

  V příběhu se nachází mnoho zajímavých postav, proto jsem se rozhodl, že zde některé z nich uvedu a krátce představím.

Cabe Bedlam
  Jeden z nejmocnějších a nejobávanějších mágů Dračí říše. Vyrůstal v Maco Pice a za svého mládí se živil jako roznášeč piva v hospodě. V jeho žilách však kolovala krev Bedlamů, a proto se díky svým vlohám z prostředí povalečů a ožralů dostal pryč.
  Tento čaroděj vypadá téměř stejně staře jako jeho syn Aurim, ale není tomu tak. Ve skutečnosti je o mnoho let starší - táhne mu na padesát. Jednak za to může magie, kterou je obklopen a navíc i seslané kouzlo jeho pradědem Nathanem.
  Snad největším skutkem, který vykonal, bylo poražení Zlatého draka. Byl to nevyhnutelný boj a pokud chtěl žít, nemohl jednat jinak. Kyl i Grath to kupodivu pochopili a Cabeovi odpustili.

  Každý mág, včetně Caba, má ve svých vlasech stříbrný pruh. V minulosti se mocným mágům přezdívalo Páni draků, jelikož svým umem dokázali obrovské věci. V současnosti žije v Dračí říši jen malá hrstka těch, o kterých se dá tvrdit, že ovládají magii na vysokém stupni.

Gwendolyn
 
Manželka Caba, a také mocná čarodějnice. Jen málokdo ví, že právě ona je Jantarovou paní. Ta byla po mnoho desítek let vězněna pomocí mocného kouzla v jantarovém vězení, odkud nebylo úniku. Kdyby nebylo Caba, který ji zachránil, byla by tam uvězněna.zřejmě ještě dnes.
  Má dlouhé, rudé vlasy a ráda nosí zelené šaty. Pravděpodobně je nejkrásnější ženou v celé Dračí říši.

Aurim
  Starší ze sourozenců a dětí Bedlamových. Skrývá v sobě obrovský potenciál a někteří se domnívají, že jednou překoná i svého otce. Prozatím však nedokáže svou moc ovládat a často jeho pokusy končí katastrofálním fiaskem.

Valea
  Mladší sestra Aurima. Svým vzhledem připomíná svou matku Gwendolyn a je stejně okouzlující, jako ona. Líbí se jí Kyl a jak později zjišťuje, je do něj zamilovaná. Mladý drak její pohledy opětuje a zdá se, že k ní něco cítí.

Kyl
  Budoucí císař dračího trůnu. I přes to, že je drakem, vypadá téměř jako člověk. Jeho kůže má nádech zelené a zlaté a zuby jsou mírně zaostřené. V draka se ještě nikdy plně neproměnil.
  Je to charakterní a pohledný mladík. Svým exotickým výjevem poutá pozornost všech dam i dračic. To platí i pro dceru Caba, mladou Valeu.
  I přes to, že se Kyl zdá býti rozumným drakem, se jeho povaha pohybuje na tenkém ledě. Místy je arogantní, netečný a dokonce ovlivnitelný. Bez rad svého bratra neudělá téměř ani krok. Ten se pohybuje vždy za jeho zády a našeptává mu, co by měl a neměl dělat. Cabe i lord Zelený se v duchu bojí, že by mohl v budoucnu uposlechnout i rady jiných a stát se tak obrovskou hrozbou pro Dračí říši. Mimoto se obávají i jeho spřízněnosti se Zlatým drakem, který byl jeho otcem.

Grath
  Mladší bratr Kyla. Je inteligentní, vzdělaný, vypočítavý a většinu času tráví s Kylem. Stejně, jako bratr, vypadá spíše na člověka než draka. U Gratha je podobnost patrná ještě více. I proto jsou někteří přesvědčeni, že Kyl je vhodnějším kandidátem na trůn - Grath je až moc lidský.
  Je to pravý rádce svého pána. Vždy ví, co říci a jak by se měl jeho bratr zachovat. Společně diskutují o možných situacích a projednávají přípustné možnosti.
  Jak se však ukáže i on má své temné stránky.

Lord Zelený
  Též přezdívaný jako vládce Dagorského lesa. Zastává názor, že draci mohou žít společně s lidmi. Je však jediným dračím pánem, který na svém dvoře má poddané obou ras.
  Společně s Cabem doprovází mladého Kyla na cestách a stává se jeho oporou a posilou. Mnohdy s ním projednává jisté záležitosti a předává mu informace o dění v říši.

Temný kůň
  Prastará bytost, jenž je nazývána dítětem Nicoty. Ti, jenž chtějí ublížit jeho přátelům nebo jemu samotnému, budou navěky padat do bezedné hlubiny, jenž je stínovým hřebcem - prázdné, nekonečné místo, které ho zplodilo.
  Je neuvěřitelně mocný a ostatními je považován za legendu. V minulosti zastával mnoho důležitých rolí a podílel se na chodu celé Dračí říše.
  Za své přátele považuje celou rodinu Bedlamových, a také několik dalších. Nakonec se dokonce rozhoduje, že bude putovat společně s ostatními do Talaku.
   Není snad žádným překvapením, že má mnoho nepřátel, kteří touží po jeho polapení.

Gryf
 
  Bytost, jenž je kombinací člověka, ptáka a lva. Stojí na dobré straně a je dlouholetým přítelem Caba Bedlama. Býval to vládce města Penacles, ale svou funkci přenechal generálu Toosi. Ten však stále namítá, že je pouhým regentem a ne pravým králem - vládcem Penacles pro něj bude vždy on.

Toma
 
Jeden z nejobávanějších synů Zlatého draka. Úzkostlivě touží po trůnu, ale nemá na něj nárok. Na jeho vejci nebyly značky, které by mu dovolovali císařský titul získat.
  V minulosti se pohyboval po boku svého otce a byl mu neodvolatelně věrným. Po říši roznášel jen nepokoje a byl nemilosrdným nepřítelem.
  V současnosti nikdo neví, kde je. Někteří mají dokonce za to, že je mrtev. Pravda je ta, že čeká na svou příležitost - možná ji již našel.

                                                                                                                                                                      

  Dračí koruna je první knihou, kterou jsem od tohoto autora kdy četl. Samozřejmě, že jsem o něm již v minulosti slyšel. Na svém kontě má příběhy, jenž se odehrávají ve světě Warcraft, nebo i světoznámou sérii Diablo. Nikdy jsem však neměl příležitost si od něj něco přečíst. V knihovně jeho tvorba k dostání nebyla a knihy jsem si často nekupoval. Před nedávnem jsem však zcela náhodou tento svazek v policích knihovny objevil. Byl jsem velmi překvapen, protože jsem ho tam nikdy neviděl. Okamžitě putoval do mých dlaní a já si jej zanedlouho odnesl domů.

  Fantasy příběhy mám neskutečně rád. A tento mě v žádném případě nezklamal. Ve skutečnosti mě Knaak neskutečně dostal! Děj, postavy, prostředí... Jsem jednoduše nadšen!
  Kniha se četla téměř samo a dokázala ve mně vyvolat pocity napětí. Myslím si, že Dračí koruna je důkazem toho, že příběh nepotřebuje být rozsáhlý jako např. Eldest a Brisigr.

  Příběh byl vyprávěn z pohledu několika postav. Často se děj přesouval z místa na místo a jednotlivé pasáže končily v těch nejnapínavějších chvílích. Někoho by to mohlo deprimovat, ale mě tedy ne. O to více jsem se těšil na další stránky a četl jsem ještě s větší vervou!

  Čeho si velmi na této knize cením, je konec. Ten je doslova epický! Nemohl jsem od něj odvrátit svou pozornost. Dokonce mě tak zaujal, že vyhrál i nad některými lidskými potřebami. Zkrátka, bylo to něco - takového finiše by měly mít všechny knihy!

  A jaké postavy jsem si oblíbil nejvíce? Jednoznačně Caba Bedlama, a také Temného koně, který si vždy velmi fandil a nebál se nikoho a ničeho - pro své přátele byl schopen položit život. Byla to výborná dvojice.

                                                                                                                                                                      

  Zjistil jsem, že Dračí koruna je devátým dílem ze série DragonRealm. To mě moc netěší. Navíc doopravdy nechápu, proč knihovna vlastní tento díl. Raději bych uvítal ten první.
  V důsledku toho jsem se rozhodl, že si sérii DragonRealm pořídím. Opravdu stojí za to! Nevím, jak dlouho mi to bude trvat, ale časem snad nasbírám všechny díly.

1 komentár:

  1. Překvapilo mě, že se ti to tak líbilo, přestože nevíš, co se všechno stalo předtím.
    Ale je to fakt skvělá série. Bedlamovi jsou skvělí, ale mými nejoblíbenějšími postavami jsou Toma a Shade. Počkej až se Shadem poznáš, to je úžasný nápad a skvěle napsaná postava.

    OdpovedaťOdstrániť