piatok 5. júla 2013

Upíří série (které jsem četl) - Žebříček

  Romantika, touha, vášeň, nepříznivý osud, nenaplněná láska, nástrahy, nebezpečí, nepřátelé - upíři. Může se to zdát zvláštní, zejména když jsem mužského pohlaví, ale tato tématika mě něčím silně přitahuje a fascinuje. Byly doby, kdy jsem nečetl nic jiného, než tyto knižní série. Zoey, Steve Rae, Afrodita, Rose, Dimitrij, Lissa, Stefan, Damon, Elena, Bianca, Lucas, Edward, Bella, Jacob...
  Jak již můžete podle názvu příspěvku předpokládat, sestavil jsem žebříček upířích sérií, které jsem četl. Možná Vám tam některá bude chybět, ale mějte na vědomí, že nemohu přečíst vše - navíc, knihovna toho více nemá, respektive neměla.
  Jste tedy zvědaví? Já sám ano, protože jsem si to ještě ani nepromyslel... A poslední informace - vždy uvádím obálku, která se mi líbí nejvíce (české verze).

                                                                                                                                                                 

1. Vampýrská akademie

Autor: Richelle Mead
Počet dílů: 6
Hodnocení: 5/5

  Uvažoval jsem nad Upířími deníky, ale pokud bych měl být objektivní, Vampýrská akademie je napsána lépe a má zajímavější děj. V každém díle se člověk naprosto ponoří do příběhu a je těžké se z něj opět dostat pryč.
  Pokud bych měl porovnat hlavní dívky - Rose a Elenu - bezpochyby by zvítězila Rose. Elena se chová jako malé, rozmazlené dítě, jenž neustále má nějaké problémy, nemůže se vypořádat se svým životem a... No, raději skončím. Kdežto Rose je silnou, charakterní dívkou, která ví, co dělá a nebojí se nebezpečí a možných problémů.
  Jak už jsem psal, děj se mi zdá zajímavější, promyšlenější, atraktivnější, různorodější, propracovanější...





2. Upíří deníky

Autor: L. J. Smith
Počet dílů: zatím 13 (ČR)
Hodnocení: 4,5/5

  Ano, má srdcová záležitost. Na bratry Salvatorovy nedám dopustit. Asi není žádným překvapením, že tím oblíbenějším je u mě Damon. Jeho hlášky jsou naprosto skvělé a vyjadřování se samotné jakbysmet.
  O Eleně se rozepisovat již nebudu, ehm.

  Co mě však vyvádí z rovnováhy je, že jsou některé díly tak krátké a končí zcela nesmyslně! U jednoho jsem naprosto nadšen a hltám každé slovo a u jiného zase nezaujatě čtu text, který mi nic neříká.
  První díly byly prostě super, poté se to nějak prolomilo, následoval jeden dobrý, po něm jeden nudný... Někteří dokonce tvrdí, že to již ani nepíše autorka Smithová. No, nevím, co si o tom mám myslet.




3. Škola noci

Autor: P. C. Cast - Kristin Cast
Počet dílů: zatím 10 (ČR)
Hodnocení: 4/5

  Sice jsem prozatím skončil u pátého dílu, ale i přes to mě tato série něčím zaujala. Nápad i postavy se mi velmi líbí. Nesmím opomenout ani obálkami, které vypadají skvěle.
  Bohyně Nyx a další síly, které jsou do příběhu zapletené, dodávají ději kouzlo, které si podmaní nejednoho čtenáře. Navíc zde máme i lásku - jak jinak- a to trochu podivnou a propletenou, což je jen dobře,
  Ptáte se, jestli se vrhnu i na další díly? Možná ano, možná ne. Kalona byl poražen a s ním pravděpodobně i Neferet . O čem by měl být příběh dále - netuším. No, zrodil se nový druh upírů, takže to bude pravděpodobně o nich... Nějaká nová válka, nové nebezpečí. Když tak se ozvěte, jestli to stojí za to.




4. Twilight sága

Autor: Stephenie Meyer
Počet dílů: 4
Hodnocení: 3/5

  Asi nejznámější upíří série. Dokázala doslova pobláznit miliony nadšenců. No, jak vidno, mě moc ne. Netvrdím, že to nemá něco do sebe, ale... upřímně je to v jisté míře nuda. Chybí tomu náboj, nějaký impuls, něco, co by mě zvedlo ze židle. Autorka spíše vsadila na originalitu - něco, co tady ještě nebylo. To se jí sice povedlo, protože zářící upíry na světle jsem tedy ještě neviděl, ale na knižní série výše to jednoduše nemá. Pro někoho možná ano, ale to je mi jedno - je to můj názor.




5. Akademie Evernight

Autor: Claudia Gray
Počet dílů: 5
Hodnocení: 1/5

  Upřímně, absolutní propadák. Postavy bez života, ohraný děj, nudné dialogy. Nasvědčuje tomu i fakt, že jsem přečetl jen první dva díly. Dále pokračovat pravděpodobně nebudu. Nevidím důvod - v podstatě mě ani nezajímá, jak to vše skončí.

4 komentáre:

  1. Smithová písala Upírske denníky po 10.časť (v cz preklade), potom dostala oficiálny vyhadzov a od 11.dielu to píše nový autor(ka), ale vystupuje pod prezývkou ghostwritter, no knihy sú stále uvedené, akoby ich písala L.J.Smith.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to jsi první člověk, který má tuto informaci - alespoň o kterém vím. Moc ti ale děkuji! :)

      Odstrániť
  2. Školu noci doporučuju číst dál (já sama jsem sice jenom u osmého dílu :D ). Kalona sice v pátém díle byl poražen ale ne napořád, samozřejmě se s Neferet vrací :D Je pravda že mně osobně přišel zezačátku sedmý díl takový... zmatený a nemohla jsem se do něho začíst, ale osmý díl to (pode mě) napravil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážně? Tak to se k ní pravděpodobně za nějaký čas vrátím. :)

      Odstrániť