štvrtok 9. mája 2013

Pod vlivem úplňku


Orig. název: Chased by Moonlight
Autor: Nancy Gideon
Počet stran: 328
Díl: 2
Žánr: krimi/detektivky, nadpřirozeno

Hodnocení: 8/10









Anotace (Fragment)

  Detektiv Charlotte Caissieová musí řešit střet zájmů. Její nadpřirozený přítel Max, který stojí v čele podsvětí v New Orleans, je obviněn z brutální vraždy mladé dívky. Charlotte si chce zachovat objektivitu při vyšetřování a očistit Maxovo jméno, proto se od něho na čas odloučí. Když se Max zaplete s tajemným cizincem, situace se ještě více komplikuje. Kdo stojí na čí straně? Je pravda, že cizinec chce Maxovi pomoct nebo ho stáhne ke dnu?

                                                                                                                                                                     

 
Vítejte u dnešní recenze na knihu Pod vlivem úplňku, jenž má na svědomí americká autorka Nancy Gideon. Ihned na začátku musím zmínit, že jsem se rozhodl psát recenze v jiné podobě - tímto příspěvkem počínaje. Upřímně si myslím, že budou přehlednější, stručnější a výstižnější.
  To by bylo na úvod. Nyní se již společně pojďme podívat, co nám titul Pod vlivem úplňku přinesl;

                                                                                                                                                                  

  Kombinace krimi, nadpřirozena a erotiky mne naprosto uchvátila. Bylo to tajemné, čtivé, žhavé a hlavně neotřelé.
  Erotické momenty udělaly v příběhu své. Dodávaly knize náboj a dokázaly zaujat svou neostýchavostí. Je pravdou, že obě dvě hlavní postavy byly velmi nadržené a sexuchtivé, ale tato skutečnost bude vadit jen málokomu - přiznejme si, kdo z nás by si to odepíral?
  Jak může žánr nadpřirozena napovídat, v knize se vyskytovaly paranormální bytosti - kožoměnci. Já osobně nadpřirozenu holduji. Upíří či vlkodlaci mě v knihách prostě vždy dostanou a zde tomu nebylo jinak. Pokud k tomu přibude fakt, že kožoměncem byla i hlavní mužská postava, Max Savoie, nový vůdce obrovského impéria v New Orleans a přítel detektivky Charlotte Caissieové, znamená to mnoho problémů, osobních překážek a nadměrnou spoustu čtivých a zajímavých okamžiků.

  Max Savoie, milostný přítel detektivky Charlotte a vůdce podsvětí v New Orleans a kožoměnecké komunity, je obviněn z vraždy mladé dívky - dcery majitele mnoha podniků a institutů. Tvrdí, že je nevinný a nic s tímto činem nemá společného. Důkazy stojí ale proti jeho slovům. Hlavní vyšetřovatelka Charlotte se ocitá v těžké a svízelné situaci. Do vyšetřování se ji staví osobní vztah a city k obviněné osobě. Věří v to, že Max mluví pravdu a za vraždu není odpovědný, ale skutečnost, že podle všech úsudků čin spáchal kožoměnec, je na nepříjemných pochybách. Vztah začíná skomírat a dostává se do něj pocit nedůvěry.
  Nic není takové, jako dříve. Charlotte ale Maxe miluje a nemůže bez něho vydržet. To, že se na čas rozhodnou kvůli vyšetřování vztah přerušit a navzájem se od sebe oddálit, jen prohlubuje její osamělost. Na druhou stranu však může její cesta k rozřešení případu v klidu pokračovat - tím si u svých nadřízených kompenzuje nepřípustné hrátky s hlavním podezřelým.
  V okamžiku, kdy do města přijíždí záhadný cizinec, jenž se upne k Maxovi, se pro Charlotte případ ještě více zaplétá. Na mocného muže má špatný vliv a zdá se, že ho tahá na špatnou stranu. Za tím vším ale Max Savoie sleduje něco více. Jeho nový přítel ví spoustu věcí, jenž ho zajímají. Chce se dozvědět více o své matce, a také o tom, co se skrývá za jeho schopnostmi a původem - je si vědom toho, že je silnější a mocnější, než ostatní kožoměnci, ale neví, co to sebou nese a jaké možnosti se mu otevírají. Odpovědi jsou na dosah a to si nemůže nechat ujít - i když to obnáší spoustu problémů.

  Nyní krátce k postavám. Dám přednost ženě, tudíž Charlotte Caissieové. Odvážná, silná, přesvědčující, sexy - to je pár slov, jenž ji charakterizují. Ve svém životě zažila mnoho bolesti a utrpení. Tyto strašlivé momenty se jí stále vracejí a nedokáže na ně zapomenout. Je však odhodlaná se svému strachu postavit a čelit mu. Jako detektiv u policie má skvělou a nepošpiněnou pověst. Ve chvíli, kdy si ale začne zahrávat s přitažlivým a charismatickým Maxem Savoiem, se o ní v kruzích začnou šířit různé zvěsti. Média jsou stále na pozoru a nechtějí si nechat ujít žádný detail, jenž jejich vztah může nabízet.
  O Maxi Savoiemu se již blíže zmiňovat nemusím. V řádcích a odstavcích výše se toho o něm píše nemálo. Za zmínku ale stojí to, že oproti bývalému muži, Jimmymu Legerovi, jenž vedl impérium, zastává rozumná slova a klid. S partnery se rád setká osobně a drží se od nekalých praktik. Věří, že věci se můžou dělat i čestně.

  Při hledání na internetu jsem zjistil, že tato série s názvem Moonlight (Úplněk), obsahuje čtyři tituly;   Masked by Moonlight, Chased by Moonlight, Captured by Moonlight a Bound by Moonlight. Dva z nich byly zatím přeloženy do češtiny a vydány nakladatelstvím Fragment.
  Tomu ale není konec. Na tuto sérii navazuje Shadows a.k.a. By moonlight, kde se setkáte s novými hrdiny, páry a zápletkami. Děj se opět odehrává v New Orleans a na scéně jsou známí kožoměnci, mezi nimiž se začíná strhovat k rozbrojům.

  Abych se přiznal, knihu jsem přečetl během několika sezení. Byla napsána velmi čtivě a samotné téma mne více než-li zaujalo. Pod vlivem úplňku hodnotím 8/10.
  Velmi rád si počkám na další přeložené díly, jenž vyjdou pod křídly Fragmentu. Je mnoho otázek bez odpovědí a slov bez činů - zkrátka, autorka mne dostala!
  
Chtěl bych poděkovat nakladatelství Fragment, jenž mi poskytlo recenzní výtisk ke zpracování!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára