pondelok 28. októbra 2013

Stefanovy deníky - Spojení


Orig. název: The Vampire Diaries: The Stefan´s Diaries - The Compelled
Autor: L. J. Smith
Počet stran: 224
Díl: 6
Série: Stefanovy deníky
Žánr: YA, horor

Hodnocení: 8/10






Anotace
  Londýn již není bezpečný a nad oběma bratry se stahují mračna. Zatímco je Damon vězněn nepřátelským upírem Samuelem, snaží se Stefan uzavřít dohodu s mocnými čaroději. Spojenectví s odvěkými nepřáteli upírů je však velmi křehké. Podaří se jim Damona zachránit a odvrátit jistou zkázu města?

                                                                                                                                                                                                                                                          

 I přes všechnu bolest, kterou Damon svému mladšímu sourozenci po dlouhá léta způsoboval, je Stefan odhodlaný svého bratra zachránit. Jen pomyšlení, že jej vězní a mučí vyšinutý a mocichtivý upír Samuel, v něm vyvolává bolest a vnitřní neklid. Je to přece jeho bratr - jsou navzájem propojeni. Navíc, nikoho jiného na světě nemá.
  On sám však na přemožení mocného upíra nestačí. I kdyby pil lidskou krev, která by mu dodala Sílu - se Samuelem se jednoduše nemůže rovnat. Po svém boku má jedině Coru, lidskou dívku, které Samuel přeměnil mladší sestru v upíra. Nezbývá jim tedy nic jiného, než společně vymyslet plán.
  Díky souhře několika událostí se Stefan dostává až k samotným čarodějkám. Z počátku to vypadá přesně tak, jak on sám předpokládal. Čarodějky a upíří se již od dávných věků nemají příliš v lásce, což bylo očividné i nyní. Společná diskuze však ukázala, že jejich spojenectví je nezbytné a bude mít přínos pro obě strany. Upír Samuel nevězní jen Damona, ale touží i po něčem naprosto absurdním a strašlivém...

                                                                                                                                                                                                                                                          

  Ani se mi nechce věřit, že se jedná již o šestý díl této série (podle všeho závěrečný). K tomu mohu napsat jen jediné – bohužel. Minulost dvou bratrů byla velmi čtivá a poutavá. Jako fanoušek Upířích deníků jsem něco takového neskutečně oceňoval. Dokonce mám pocit, že se Stefanovy deníky dají nazývat „tou lepší“ sérií.
  To se v konečném důsledku projevilo i v tomto díle. Již první odstavce mě dokázaly upoutat a vtáhnout do příběhu samotného. To je podle mého velmi podstatnou skutečností. Znám mnoho knih s bídným, jednoduše nudným úvodem.
  A poutavý nezůstává jen onen úvod. Spád je přítomný i v dalších kapitolách. Některým možná přijdou části, ve kterých Stefan vede vnitřní boj poněkud nudné, mě však ani tyto chvíle nenudily.
  Co je mi však lehce proti srsti, jsou čarodějky. I v televizním zpracování Upířích deníků mi nejméně padly do oka právě ony. Jejich způsoby, myšlení… Ta povýšenost. V tomto díle jich bylo dosti, což mě tedy moc nepotěšilo – dalo by se ale říci, že jsem to bez větších obtíží dokázal překousnout. Na scéně byli přeci dva bratři, které mám tak hrozně rád.
  Pokud někdo čeká, že se opět pustí do sebe, mýlí se. Spojení přináší spolupráci a vzájemnou toleranci, pokud se to takhle dá napsat. Oba dva moc dobře vědí, že jejich oboustranná nenávist by nikomu a ničemu nepomohla – k zničení nepřítele je potřeba soudržnost.
  Nebojte se však – je to stále náš Damon, kterého známe. Těšit se tedy můžete na jeho všudypřítomné narážky, škádlení, nevhodné poznámky a posměšné úšklebky.
  Další věc, kterou v tomto díle nehledejte, je nějaké srdcervoucí „lovestory“. Děj se táhne ve znamení akce a napětí. Vedle bratrů se sice pohybuje již zmiňovaná Cora, nic romantického se však neodehrává. Mezi Stefanem a dívkou je pouze přátelské pouto.
  Musím napsat, možná překvapivě, že mi nepřítomnost lásky a vášně ani tak moc nevadila. Ano, většinou právě takové příběhy vyhledávám, ale zde jsem byl za onu absenci i vděčný. Člověk si občas potřebuje udělat menší přestávku – jednoduše jsem to vítal.

  Pokud tedy patříte mezi fanoušky této série a s očekáváním čekáte na tento díl (nebo i předešlé), věřte, že Vaše požadavky budou naplněny a zklamání se v žádném případě nemůže dostavit. Samozřejmě, netvrdím, že se jedná o epickou sérii, která zboří celý knižní trh a zapíše se nesmazatelně do naší historie… To v žádném případě. Má však své osobní kouzlo a poslání, které fanoušci nepochybně ocení.
  Co bych chtěl ještě dodat - v knize se objevuje několik překlepů, což by se stávat nemělo.

  A na samotný konec – zajímá Vás, co se stane s Violet, sestrou Cory? Jak bude probíhat nevídané spojenectví dvou stran – upírů a čarodějek? Jaký plán má šílený upír Samuel? A dokáží jej vůbec zničit? Nebo také to, co přinese spolupráce bratrů Salvatorů? Blýská se na lepší časy? Nebo se kolem jejich pouta opět obepnou trny?
  V tom případě neváhejte a vrhněte se na Spojení!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment


2 komentáre: