nedeľa 10. marca 2013

Syn pekel - Vlčí krev


Orig. název: Syn pekel - Vlčí krev
Autor: Michaela Burdová
Počet stran: 256
Díl: 1
Žánr: fantasy

Hodnocení: ++8/10









Anotace (Fragment)

  Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí.

  Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně svázána. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud. Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii mezitím propuká boj temných sil - třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země.

                                                                                                                                                                       

 Bez všech pochyb a váhání musím napsat jednu věc. Od této chvíle se mladá Míša stává mou nejoblíbenější českou fantasy autorkou! Čekal jsem hodně. Snad až příliš, míhalo se mi někdy hlavou. Skutečnost mne však zcela překvapila. Má očekávání byla nejenže naplněna, dokonce i překonána! A to s přehledem.
  Většina čtenářů si může říci: „Vlkodlaci, opět ta samá písnička, jenž tady zní snad celou věčnost a nikdy neskončí,“ nebo, „Ó můj Bože, další ohraný fantasy příběh. Navíc psán mladou dívkou. Ta bude mít jistě plno nedostatků.“ Milí čtenáři, tyto předčasné úvahy nejsou vůbec na místě. Každý, kdo si něco takového pomyslel, by měl dílo zakoupit a neodvolatelně přečíst. Vážně, musím to takhle napsat.


   Příběh se odehrává v zemí, jenž nese jméno Velwetie. Temnota se pokouší probrat ze zakletí mocnými kněžími a Temnovlci, bytosti více podobné zvířeti, než člověku, napadají a pustoší lidské vesnice. I přes jejich sílu, která jim zajišťuje téměř nezranitelnost, jsou však na pokraji vyhynutí. Jejich vůdkyně Aragen, potomek nejslavnějšího Weer worfa všech dob, vládnoucí neskutečnou mocí, to vše moc dobře ví. Jedinou možností, jak zachránit Temnovlky, je nalezení jednoho z posledních Weer worfů, jenž nepodstoupil proměnu na vyšší stupeň jako členové její smečky.
  Weer worf Neran má ale svých problémů dost. Slíbil sám sobě, že získá Étarlininy slzy, jenž dokáží vyléčit každou nemoc. Jeho cesta je dlouhá a plná překážek. S čím však nepočítal je, že své síly musí spojit s rudovlasou elfkou Liadel, jenž zná cestu k tomuto léku. Je celý bez sebe. Minulost mu neustále připomíná její činy vůči němu - moc dobře ví, kým elfka je.
  Vše dochází tak daleko, že se dvojice zaplétá do dění snahy o povstání třinácti démonů, jenž společně vládnou neuvěřitelnou mocí. Temnovlci se svou vůdkyní jsou jim stále v patách a čekají na vhodnou příležitost. Do příběhu se vměšuje touha, náklonnost, ale i lži a oboustranná tajemství.
  Podaří se Neranovi získat Étarlininy slzy a dokončit tak svou úlohu? Zmocní se Aragen jeho těla a zplodí nové, zdravé potomky? A jaká tajemství postavy skrývají a čeho se obávají?


Ukázka z knihy

  Hnali ho jako lovnou zvěř. Při každém pohybu se mu stříbrný hrot šípu zavrtával hlouběji do masa. Podařilo se jim zasáhnout ho do lopatky a dvakrát do boku. Kvůli zranění se nemohl proměnit. Slyšel za sebou vzrušené hlasy, dusot jejich nohou, pokřik, kterým se ho snažili vyprovokovat a dostat z úkrytu. Temnotou lesa blikala světla jejich pochodní. Obyčejní sedláci jako oni by nikdy odvahu k honu na vlkodlaka nesebrali, nebýt toho lovce.
  Občas se takoví najdou. Muži, kteří jsou od raného dětství cvičeni k lovu vlkodlaků. Zasvětí tomu svůj život, ale přes veškerý výcvik, odvahu a zkušenosti, i lovec je stále pouze člověk. Neran to věděl a nikdy si s někým takovým hlavu nelámal. Byl tisíckrát schopnější než ten nejlepší lovec celé Velwetie. Jenže dnes to bylo jiné. Dnes se lovci podařilo zburcovat celou vesnici. Lidé byli připraveni. Museli 
žít se strachem z Temnovlků, kteří se plížili zemí a zanechávali za sebou mrtvoly, každý den. Te na ně měli nachystané stříbro, i když je zabít nedokázalo. Jenže Neran Temnovlk nebyl a stříbro ho zabít mohlo.
  Brodil se trnitými houštinami, rozervanou košili přilepenou potem k hrudi. Noc s sebou nesla pachu čehosi temného. Tma byla hustá a pohlcovala veškeré světlo. Neran měl oproti lidem jednu velkou vý-
hodu – viděl skvěle i v noci. Na okamžik se zastavil, ramenem se opřel o strom a divoce nasával 
vzduch i pachy s ním smíšené. Lovci byli blízko. Jestli rychle něco nevymyslí, dostanou ho. Uchopil šíp zabodnutý v boku a zatáhl. Musel se kousnout do rtu, aby nevykřikl. Stříbro mu spalovalo maso a popálilo mu i dlaň. Hned ho pustil, aby si vyrval z těla i ten druhý. Pak se pokusil vytáhnout ten v lopatce.
  Blízko jeho úkrytu někdo zakřičel. Nechal šíp být a dal se znovu do běhu. Udělali s bratrem chybu, když si v místním hostinci poručili pivo. Království Erinol bylo známé svou fanatickou posedlostí vymýtit všechny Weer worfy. Neran si zrovna odskočil, když do hostince vešel podezřelý muž. O pár minut později byl Neran svědkem toho, jak lovec překvapil jeho bratra Gerrata a ochromil ho stříbrným řetězem. Neran se rozhodl počkat a osvobodit bratra, až to nebude nikdo čekat. Jenže se šeredně spletl. Protože lovec s celou vesnicí čekal právě na tohle. Až se objeví ten druhý a přijde druha zachránit.
  Tak začal hon.
  Neran cítil, jak se mu zranění na boku pozvolna hojí. Ačkoli byl stále oslabený, dokázal získat malý náskok. Zastavil se v úkrytu křovin a mohutných kořenů. Horečně přemýšlel, co dál. Jak pronásledovatele setřást a zároveň zachránit bratra. Měl chu ť všechny roztrhat na cáry 
a vykoupat se v jejich krvi. To by mu dodalo sílu i pozvedlo náladu.
Jenže byl obklíčený. Kdyby se mu podařilo zůstat schovaný delší dobu, vrátily by se mu síly a pak by je dokázal vyřídit. To by ale nesměli pročesávat celý les.
  Vtom ji spatřil.
  O kus dál protínala hvozd pěšina a uprostřed ní stála nahá dívka.
  Neran na ni nepokrytě zíral. I ve tmě dokázal poznat, jak je nádherná. Zdálo se, jako by ji zplodila sama noc, jako by noční procházky byly její 
přirozeností. Přesto nešlo Neranovi do hlavy, co dělá taková křehká bytost sama uprostřed nočního lesa? V těchto zlých časech, kdy Temnovlci masakrují zemi, žádný smrtelník po setmění nevytáhne paty z domu.
  Navíc byla úplně nahá. Bylo na ní něco fascinujícího. Cosi Nerana ochromovalo a zároveň ho nutilo vyrazit k ní a padnout jí k nohám. Jenže dívka místo toho vyrazila k němu.

                                                                                                                                                                      

  Příběh má sám o sobě vše, co potřebuje k zaujetí čtenáře - zejména mladého. Nabízí sarkastické poznámky, choulostivé chvíle, jiskřící napětí mezi dvěma pohlavími, chvíle napětí, smysluplný děj, poutavé dialogy, čtivý sloh, sympatické postavy, krvavé souboje, smrt, přirozený humor, dech-beroucí magii, krásný popis prostředí... Myslím si, že to k představě stačí.
  Dílu dávám ++8/10. Proč dvě plus? Syn pekel je téměř na 9/10 - téměř. Proto dvě plus, jenž onu osmičku posunují k vyšší hranici.
  Pokud vím, toto je první díl z chystané série. Již se nemohu dočkat pokračování tohoto neskutečně poutavého příběhu!

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára