streda 20. februára 2013

Character of the week


                                                                                                                                                                 

Tak a je tady první Meme. Nevím, jestli na nějakém z blogů již existuje, ale od dnešního dne jej uvidíte jednou týdně zde, na Knižních květech.
  Postava může být z jakéhokoliv žánru, výběr je tudíž neomezený. Nejedná se však o žádný mnoha řádkový příspěvek. V jednoduchosti je síla, takže stačí jen několik vět a vlastní názor.








A postavou tohoto týdne se stává - Gandalf!



                                                                                                                                                               lacompanie.net


  Tento čaroděj je snad znám všem. Neznám nikoho, kdo by o něm neslyšel. Přes to však o této postavě napíši pár informací.
  Spisovatel, jenž ji vytvořil, se jmenoval J. R. R. Tolkien - můj osobní král fantasy příběhů. Na svých bedrech má snad nejslavnější výtvor v této oblasti, a to Pána prstenů.
  Náš Gandalf však vystupuje i v jiných příbězích a povídkách. Je ale pravdou, že v Pánu prstenů je jeho role velmi obrovská.

  Gandalf je bytostí z druhu Ainur. Před stvořením světa byl poslán, společně s několik dalšími, na samotnou zem. Tam měl pomáhat silnějším ze svého druhu při tvorbě světa.
  Charakterizuje ho dlouhý, šedý plášť a velký klobouk, z něhož se po jeho tváří spouští taktéž šedé vlasy. Tvář má pokrytou mnoha vráskami, jenž zdůrazňují jeho stáří, oči mu žnou šedomodrou moudrostí a jeho slova jsou vždy k dobru a smysluplná.

  Daleko později byl vyslán do Středozemě, společně s Radegastem nebo třeba Sarumanem, kde vládl krutou rukou Sauron.

  Osobně tohoto čaroděje shledávám jako velmi mocného, rozumného a odhodlaného bojovníka za dobro. Pro své přátele je schopen obětovat i svůj vlastní život (jak se v knize ukáže).
  Bez něj by podle mého, příběhy nebyly tím, čím jsou.




4 komentáre: