štvrtok 21. februára 2013

Odstíny života


Orig. název: Odstíny života
Autor: Lusy Adams (Lucie Adamová)
Počet stran: 360
Série: Odstíny života
Díl: 1/2
Žánr: Fantasy

Hodnocení: -7/10










Anotace

  Alexandrina Avitalová se za života nijak nelišila od vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo nemůže tušit, že smrt se stane začátkem její nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána rodinou a přáteli, se probouzí znovu k „životu“. Je uvedena do světa magie a ďábelských stvoření. Alex musí zapomenout na svůj předchozí život, aby mohla zaujmout pozici neohrožené bojovnice se silami temnot. Podle dávného Proroctví je právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která má rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem…

                                                                                                                                                                   

  Tuto knihu mi podstrčila sama paní knihovnice. Ví totiž, že čtu knihy podobného charakteru a to by bylo, abych si knihu z jejích natažených dlaní nevzal. Obálka, tak jako název, mě ihned zaujala. Navíc, když jsem si při převzetí přečetl nápis na náhrobku; Smrt je jenom začátek..., byl jsem přesvědčen o tom, že je to pro mě přesně to pravé. První dojmy však nejsou vždy ty správné...

  Alexandrina, zkráceně Alex, je po svém příchodu mezi živé určena jen k jednomu - zničení samotného zla, respektive jeho přívrženců, včetně Satana samotného (již tento fakt je dosti přehnaný a idealistický). Jejím pomocníkem a informátorem je přitažlivý muž, jménem Liam (též William). Jedná se o člena nebeského světa, takže Alex, i přes svou snahu o vzepětí, proti němu nemůže nic dělat. Svůj osud musí přijat.

  První zajímavá situace nastává při vstupu do hrobky, kde se skrývá nebezpečný upír. Úkolem Alex je stvoření odstranit a zachránit případné oběti, jenž jsou stále při životě. Odehraje se hned několik věcí, tou nejdůležitější ale je, že dívka potkává chlapce, Gabriela, přibližně stejného věku.
  Není žádným překvapením, že s ním vůbec nevychází a daruje mu spoustu nepřátelských pohledů. To však s postupem příběhu ustupuje a oba hrdinové se do sebe zamilují a najdou v sobě jeden druhého. Již od prvního setkání bylo patrné, že skončí ruku v ruce...
  Poté, co s Gabrielem nachází společnou řeč, se Alex rozhoduje, že přijme pozvání do základny, kde s ostatními členy skupiny Gabriel žije. jedná se o skupinu lovců démonů.
  Ne všichni ale její příchod vítají. Čarodějka Mikayla byla doposud jedinou ženou v partě a tudíž si musí zvykat na přítomnost jiné dívky. Dělá jí to problémy, ale přizpůsobí se. To se ale nedá napsat o nejzajímavějšímu obyvateli základny, vlkodlakovi Dougovi. Ten je těžko potlačuje svého vnitřního vlka, jenž chce Alex sexuálně využít, a poté ji zmasakrovat. Je ale pravdou, že to místy rozhovorů graduje na lepší úroveň a příběhu dodává spád.
  Dalšími členy skupiny jsou dva bratři (taktéž, jako všichni ostatní, pohlední s vypracovanými těly), Matt a mladší z nich Jamie. První z nich je charakteristický svým sukničkářstvím a flirtováním s dívkami všeho druhu - nevyhýbá se ani Alex. Také je dosti sarkastický. Jamie je pravým opakem. V minulosti totiž utrpěl vážný šok, kdy vlkodlak vtrhl do jejich domu.

  Hlavní náplní knihy se v druhé polovině stává hon na vlkodlaky. Právě konec knihy je na celém příběhu tím světlem naděje. Zde jsem se doopravdy ponořil do děje a hltal téměř každé slovo.

  Když se to tak vezme, každá z postav je obdařena krásou a skvělým tělem. To mi nepřipadá zrovna správné. Stačila by alespoň jedna, jenž není zrovna přitažlivá svým vzhledem, ale za to má zlaté srdce a slibný charakter. Když jsem již u charakteru, ten u postav v příběhu není zrovna silnou stránkou.
  Nemohu napsat, že je příběh zcela špatný. To rozhodně ne. Má svá dobrá místa, ale převažují spíše ta nudná a ohraná. Beru ohled na to, že autorka je českého původu (čímž netvrdím, že je to špatné) a její věk při psaní příběhu se pohyboval okolo devatenácti let. No, není se asi čemu divit, že v knize hrají roli sexuální narážky nadržených postav a choulostivé chvíle, když sama autorka sotva dosáhla věku dospělosti.

  Celkově knihu hodnotím horší sedmičkou, což zase není tak zcela špatné. Autorka již píše druhý díl, takže doufám, že bude povedenější, než ten první. Věřím, že ano.





4 komentáre:

  1. Na knižku sa chystám, znie zaujímavo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za zkoušku nejspíše stojí. Záleží na tom, co od ní člověk očekává. :)

      Odstrániť
  2. Ten komentář ohledně "nadržených postav" a věku autorky mi přijde dost nevhodný, naopak se toho nebála a stejně tak nepsala pro malé děti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mně se to tam třeba moc nelíbilo - měla se zaměřit na něco jiného, třeba zpestřit dějovou linii. Někomu to ale může líbit. :)

      Odstrániť