nedeľa 17. februára 2013

První dojmy - Hunger games: Aréna smrti

  Díky nakladatelství Fragment, mám tu možnost držet v rukou první díl světově známé série autorky S. Collinsové, s názvem Aréna smrti. Předem upozorňuji, že se nejedná o recenzi, nýbrž o mé první pocity při čtení, pohled na obálku, a také o krátké ohlédnutí za nápadem námětu příběhu.

  Jako výhodu shledávám fakt (podobně jako i u jiných knih), že jsem neviděl filmovou verzi. Má fantazie je tudíž neomezena. Mohu si dosazovat vlastní tváře či vyobrazení přírody, pohled na město Kapitol, atp. Na film bych se chtěl později podívat také. Bude zajímavé srovnat mou představu o světě Panem s tou od tvůrců a režisérů filmového zpracování. Mimochodem jsem na něj slyšel samou chválu a mám za to, že snímek, včetně herců, dostal řadu ocenění.
(myslím si, že by byla vhodná fota, ale jak jsem psal, nechci se o nic ošidit)

  Aktuálně jsem na straně 105. Katniss vzpomíná na svého přítele z dvanáctého kraje Hurikána a na dveře jí klepe Cetkie, jenž připomíná důležitý rozhovor, který bude příští den odvysílán v televizi.
  Přesněji to znamená, že jsem přibližně v jedné třetině knihy. Musím přiznat, že řádky se čtou zcela snadno a nenuceně, což jsem nepředpokládal. Při otevření knihy a čtení první strany, mě do očí udeřil přítomný čas. Nikdy mi nebyl nijak blízký. Hunger games jsou však výjimkou, což mě těší.

  Příběh je pro mě naprosto originální. Nikdy jsem o něčem podobném neslyšel. Toho si velmi cením. Nápad s kraji, jenž jsou podřízeny bohatému městu a musí za svou neposlušnost v minulosti posílat splátce do arény, je úchvatný. Má to něco do sebe. Aréna znamená přežití jen pro jednoho - vítěze. Ostatní soutěžící musí zemřít krutou smrtí. Navíc, když se do všeho zapletou lidské city, jako přátelství či dokonce láska... No, zatraceně!

  Hlavní postava, šestnáctiletá Katniss, mi ihned padla do oka. Není to žádná ufňukaná a rozmazlená blondýna s nablýskaným domem, ale životem trestaná dívka, jenž žije v chudobě a navíc bez svého zesnulého otce. Musí potají chodit za hranici lovit divokou zvěř a sbírat léčivé bylinky či mnohé plody, jako např. jahody. Popravdě na ní závisí osud její rodiny. To ona všechny drží při životě; matku i sestru. Na svých bedrech toho musí nést mnoho.
  Jako knižní postava je naprosto obdivuhodná.

  Jak na mě působí obálka knihy? Zajímavě a poutavě. Nemám jí téměř co vytknout. Kulatý špendlík zlaté barvy a podnadpis barvy červené se na černém podkladu skvěle vyjímají. Maličkost, jenž se mi nepodobá, je barva výplně nápisu Hunger games. Volil bych spíše bílou. Ale to je doopravdy zanedbatelné.

  Napjatě se vrhám do dalších stran a doufám, že boj o přežití v aréně mě, tak jako první třetina knihy, nezklame!


2 komentáre:

  1. Určitě se podívej na film!! Je vážně super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pokud je dobrý, jako samotná kniha, bude stát určitě za zhlédnutí! :)

    OdpovedaťOdstrániť