štvrtok 28. februára 2013

Říše temnot - Tajemství upírů


Orig. název: Night World - Secret Vampire
Autor: L. J. Smith
Počet stran: 239
Díl: 1
Žánr: Dívčí román

Hodnocení: -8/10










Anotace (Fragment)

  Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem? 

                                                                                                                                                                       

  Od této autorky jsem přečetl asi nejvíce knih z oboru dívčí romance. Za náklonnost k její tvorbě mohou zejména Upíří deníky, jenž se staly jednou z mých nejoblíbenějších sérií. Upíry vážně miluji. A v tomto prvním díle hrají hlavní roli.

  Šestnáctiletá Poppy (ano, jen šestnáctiletá) žije obyčejný život se svým bratrem Phillem, matkou a nevlastním otcem. Začínají očekávané letní prázdniny a Poppy společně s Phillem a kamarádem Jamesem vymýšlejí, kam se vydají a co během celých dvou měsíců zažijí. Vše se ale chvíle radosti změní ve chvíli, kdy dívka zjistí, že trpí rakovinou slinivky. Ta je smrtelná a nevyléčitelná, takže jí zbývá jen pár týdnů, maximálně měsíců života. V hlavě se jí odehrává mnoho věcí. Již nikdy neuvidí svou milovanou rodinu, neukončí školu a neprozradí svému nejlepšímu příteli Jamesovi, že jej velmi miluje.

  Poppy leží v nemocničním pokoji, je pozdě večer a před jejím zrakem se z nenadání objevuje James. Vypadá vážně. Po pár výměnách poznámek chlapec Poppy sděluje tajemství, které střeží celý život. James je čistokrevným upírem. Navíc přichází s nabídkou, která dokáže vyléčit její smrtelnou nemoc. Chce dívce darovat nový život. Upíří život. Tím vším ale porušuje zákony Říše temnot, pod kterou spadá. Ta je krutá, nekompromisní a co hůře, je všude kolem nás. Vlkodlaci, démoni, upíří, čarodějnice a mnozí jiní skrývají svou pravdu před obyčejným lidem.
  James ale i přes pravidla a zákony riskuje svůj i Poppyin život. Dívka na jeho nabídku totiž přikyvuje. Chlapec, jehož Poppy miluje a on cítí stejnou náklonnost k ní samé, začíná jednat. První výměna krve, a také první krok k přeměně na upíra je skutečností.

  Když jsem se díval, kdy byla kniha poprvé vydána, byl jsem dosti překvapen. Byl tam psán rok 1996. To znamená, že příběh byl vymyšlen ještě před samotnými Upířími deníky. To jen tak mimochodem, aby si někdo nemyslel, že je to inspirováno právě touto sérií.
  Děj knihy se mi líbí, jelikož v něm hraje hlavní roli ohrožená láska mezi upírem a člověkem. Jisté části jsou napínavé a místy naopak vtipné a uvolňující. Důležitou postavou je i Poppyin bratr, ochranářský Phill. Ten dějovou linii nenechává jednotvárnou a stále se mu něco nelíbí. No, něco. Respektive někdo - James. Od začátku příběhu si jdou po krku. Neváhají se ani poprat. Phill je tak odhodlaný, že se nezalekne ani při zjištění Jamesova tajemství..
  Docela mě mrzí, že v knize není žádná pořádná záporná postava. Je tam sice mírný náznak ke konci příběhu, ale ten mě nijak zvláště neohromil. Škoda.

  Bohužel, konec knihy je dosti uspěchán. Uvítal bych větší propracování a rozepsání situace. Skončilo to tak rychle, že jsem se ani nestačil pořádně začíst. Navíc by mě docela zajímalo, co se dělo po konci poslední stránky, jelikož dílo skončilo situací, která otevírala možnost na další pokračování. To ale nikdy napsáno nebude. Série má sice další díly, ale ty hovoří zase o někom a něčem jiném.
  To vše ale nemění nic na tom, že jsem si příjemně početl a zažil zase něco nového. Neshledávám to tak úspěšné jako již zmiňované Upíří deníky, ale to vůbec nevadí. Další díly si rád přečtu.

  Jak můžete vidět výše, tomuto prvnímu dílu s názvem Tajemství upírů dávám lehce horší osmičku. To je podle mého mínění dosti dobré. Dílo si to ale zaslouží, to nepochybě.

Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fragment


2 komentáre:

  1. Túto sériu zvláda Smithová veľmi dobre, nestačila som sa čudovať ako ma to bavilo 8)
    Koniec bol podľa mňa veľmi rýchlo a o ničom ukončený, to už bolo nasilu tam hodiť niekoho...
    Inak super 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tím koncem souhlasím, byl velmi rychlý a náhlý. Kdo ví, v originále to možná bylo jinak...

      Odstrániť