piatok 22. februára 2013

Upíří deníky - Před půlnocí (editace)


Orig. název: The Return: Midnight
Autor: L. J. Smithová
Počet stran: 256
Série: Upíří deníky
Díl: 9
Žánr: Horor, dívčí román

Hodnocení: -8/10










Anotace (Fragment/Knihcentrum)

  Meredith odhalila při záchraně Stefana nehezká tajemství ve své minulosti a Damon se kvůli své nemístné zvědavosti proměnil v člověka, což nese velmi zle. Ze zoufalství by udělal cokoliv, aby se stal opět upírem - neváhá se dokonce vrátit do pekla Temné dimenze. Fell’s Church se čím dál více začíná podobat městu duchů. Posedlost mění děti v kruté cizí tvory a situace se pomalu mění ve válku dospělých proti dětem… Kdo může, prchá…

                                                                                                                                                                   

  Byla páteční noc, místnost naplňovalo tlumené světlo lampy a já těsně obepnut peřinou četl již devátý díl ze série Upířích deníků, autorky L. J. Smithové. Neměl jsem to v úmyslu, ale stalo se - kniha byla dočtena. Co si budu nalhávat, byl jsem unavený a nesmírně ospalý, avšak... Bylo to tak napínavé, že jsem prostě nemohl přestat!

  Ihned první stránky se nepochybně zalíbí všem fanouškům Deleny. Damon a Elena se potkávají v neosvětlené, malé chatrči na zahradě u penzionu paní Flowersové. Rozhovor mezi postavami doslava jiskří. Vše je naplněno plno dotyky a lehkými polibky. Romantika však končí, když přiběhne Bonnie a hlasitě vykřikne..

  Děj se převážně odehrává v městečku Fell's Church a děsivé Temné dimenzi. Těžko říci, které z těchto míst nahání větší hrůzu; město, ve kterém bojují posednuté děti proti svým rodičům a neváhají si ukousnout všechny prsty na rukou a prokousnout svůj jazyk, či se s chutí zakousnout do svého zvířecího mazlíčka, nebo dimenze, kde prodej a mučení otroků je na denním pořádku a okolí se hemží těmi nejodpornějšími démony, včetně upírů a kitsune. (Podle mého názoru, nejnechutnějším okamžikem bylo, když Matt pohlédl na malého Colea, jenž se s celou tváří zašpiněnou rudou krví usmíval a užíral své morčátko). Inu, horor je horor.

  Musím přiznat, že jsem se nehorázně těšil na mnou tak oblíbeného Damona. Jak se dalo čekat, v žádném případě se nehodlal smířit se svým lidstvím. Byl tak odhodlaný získat své Síly zpět, že se nebál ani návratu do Temné dimenze. Mohu prozradit, že se cesta neobešla bez podstatných potíží, přesněji problému - a to hned na začátku. S Damonem se totiž přes portál dostala ještě jedna z postav.
  To Damonův plán zcela zkomplikovalo. Musel se postarat o nechtěnou přítěž a navíc se tiše a bez upozornění pohybovat napříč smrtelně nebezpečnou Temnou dimenzí.
  Někde v této části knihy, kdy autorka opustila nudnější děj, začalo to pravé napětí a ponoření do děje. Damon musel najít vhodnou upíří oběť - silnou a významnou, aby získal co nejvíce Síly. Musel ale být opatrný a obezřetný. Pro jeho štěstí, svou šanci na starý život našel. Svým šarmantním a nevinným projevem zapůsobil na křehkou princeznu, jenž mu podlehla a dennodenně mu dopřávala proud Sil do jeho těla.
  Druhý postava v Temné dimenzi avšak takové štěstí neměla. Podlehla své touze a vydala se do malého obchůdku pro laskominu. Tam ji podezřívavý prodejce omráčil a poslal na trh s otroky.
  Vše navíc vyvrcholí tím, když se nečekaně zjeví jeden ze sourozenců Kitsune.

  A co Fell´s Church? Zde bylo stále doslovné peklo. Prázdné ulice, zničené domy a děti, jenž byly posednuty a nevypadalo, že by se jejich stav měl nějak zlepšit. Kitsune je měli pod naprostou kontrolou.
  Pro čtenáře samotného ale byla zajímavější skutečnost, že jedna z postav byla nucena vyjít ven se svou pravdou. A ta mě upřímně šokovala. Nečekal jsem to. Navíc se později dozvídá, že má bratra a ten je stále mezi „živými“.

                                                                                                                                                                        

  Když napíši, že tento díl byl startovní plochou pro nadcházející akci a vzrušení, nebudu daleko od pravdy. První třetina, ne-li více, byla spíše pomalejší a pozvolna psaná. Ke konci knihy však nastaly zvraty a nové vyhlídky pro další pokračování.

  Celkově hodnotím dílo lehce horší osmičkou. Je pravdou, že oproti ostatním dílům byl tento devátý díl lehce pozvolnější. To ale nemění nic na tom, že dílo opět vneslo do série nová tajemství a opět mě navnadilo přečíst si další díl (ten jsem mimochodem již přečetl a podle mého se jedná o možná nejlepší díl z celé série!).

4 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obdivuji tě, že jsi to dočetl :) já se zasekla u šestého dílu a dál jsem nedošla... Možná to zase znovu zkusím přečíst, třeba mě to nadchne..))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určitě to zkus. Sedmým dílem začíná plno nových věcí. Také samotný děj se obohacuje o nové fakta, atp. :)

      Odstrániť