piatok 22. marca 2013

Erebos - hra, která zabíjí



Orig. název: Erebos
Autor: Ursula Poznanski
Počet stran: 319
Díl: 1
Žánr: fantasy, thriller

Hodnocení: 9/10











 „Vstup.
   Nebo se vrať.
    Toto je Erebos.“



  V londýnské škole si žáci začínají předávat tajemnou věc. Nikdo o ní veřejně nemluví a vzít si ji může jen ten, kdo odsouhlasí daná pravidla. Každý, kdo tak učiní, se začne chovat podezřívavě. Vynechává školní dny, působí ospale a je bez špetky energie. Ti, jenž neví, o co se jedná, jsou v silném pokušení věc získat a zjistit, co se za tím vším skrývá. Ne všichni však nový, záhadný fenomén berou s klidným srdcem. Jedním z nich je student jménem Nick Dunmore. Všímá si změn u daných jedinců a je silně znepokojen. Rozhoduje se, že zjistí onu příčinu za každou cenu. Do cesty mu však vstupuje něco, s čím z části počítal. Je mu nabídnut čtvercový obal. Ten, jenž putuje od jednoho spolužáka k druhému. Nick je natolik napjatý a zvědavý, že souhlasí s pravidlem mlčenlivosti a "dar" přijímá. Jak zjišťuje, za vším se skrývá počítačové cédéčko - hra, jménem Erebos.

  Erebos je počítačovou multiplayerovou hrou, jenž se nepodobá žádné jiné. Dokáže komunikovat s hráči a vše působí naprosto živě. Pokud se přihlásíte a potvrdíte několik pravidel, jenž hra předkládá, jste pohlceni a jen s těží dokážete opustit herní svět.
  Kdo by netoužil po světě, kde si může stvořit svou vlastní postavu, dát jí jméno, vzhled, schopnosti a povolání. Na výběr má rasy jako vlkodlak, barbar, trpaslík, elf, člověk, kočičí muž, nebo upír. Je na každém, koho preferuje a kým chce být.
  Váš úkol je jasný. Sbírat zkušenosti, úrovně a snažit se být tím nejlepším z nejlepších. Pamatujte, že jen pět bojovníků je vyvolených k poražení úhlavního nepřítele. Dostat se do Vnitřního kruhu a nosit náramek s jeho symbolem je snem všech hráčů.

  Říkáte, že se tato hra, kromě nadprůměrné inteligence počítačových postav, ničím neliší od svých souputníků? V tom případě podotýkám, že úkoly, sdělované Poslem, se přesunují i do reálného světa. Posel se žlutě zářícíma očima pod spuštěnou kápí a jezdící na svém oddaném koni je pojítkem mezi hráčem a Erebosem. Zadává úkoly, odměňuje ty, jenž se vyznamenají v boji, a také přichází tehdy, kdy je některý z hráčů na hranici života a smrti. Pokud chce postava nadále žít, musí jet spolu s ním. Vše ale něco stojí. Posel vyzve hráče ke splnění některého z úkolů. Selže-li, bude nadobro odstraněn. A to nechce nikdo.

  Myslíte si, že si zapnete hru, vybijete za půl hodiny podzemí, ulovíte nějakou zvěř a hurá pryč? Na to ihned zapomeňte. Vaším novým nepřítelem se stává škola a spánek. Musíte být u všech podstatných věcí. Pokud chcete být úspěšní a silní, nesmíte polevit. Nikdy nevíte, kdy se objeví armáda orků, nebo vodních žen. Můžete skončit stejně rychle, jako jste začali. Posel na Vaši nepřítomnost nebere ohledy - on je pánem, ne vy.

   Miluji počítačové hry, miluji fantasy a - miluji tuto knihu! Jsem fanouškem i hráčem multi- i singleplayerových her. Vím, co to pro některé lidi znamená. Já sám vytvářím svou postavu více než půl hodiny. Je doopravdy těžké, rozhodnout se, kým budete. O jméně ani nepíši.
  Kdyby mi do rukou vpadl Erebos, hrát bych jej nemohl. Proč? Protože nemám dostatek soukromí, chech. V jiném případě bych nepochybně podlehl jeho moci.
  Když se zde již tak svěřuji, možná není na škodu napsat, jakou rasu bych si zvolil já. No, jak jsem již psal, u takových to rozhodnutí trávím doopravdy delší dobu. Pravděpodobně bych si nevybral barbara, člověka, ještěra, trpaslíka, elfa ani kočičího muže. Ech, to zbývá jen vlkodlak a upír. Nevím.
  Elfy rád nemám. Člověk je obyčejný. Ještěr je nevhodný a - divný. Trpaslík nepohledný, malý, zakulacený. Kočičí muž - bez komentáře. Barbar má sice sílu, ale ostatní vlastnosti pokulhávají. Navíc by jej volila většina. Proti vlkodlakovi v podstatě nic nemám. A upír, ten je podle mého slabý. Raději končím...

  Erebos musí být naprosto super, honí se Vám možná hlavou. Svět je rozlehlý, protivníků hromady, inteligence softwaru na nejvyšší úrovni, souboje v aréně o úrovně a prestiž, a spojení s reálným světem. Poslední fakt je oním problémem. Do dění se připlétá i něco více, než pouhé pobíhání po krajinách Erebosu. Lidem hrozí nebezpečí. Zejména těm, co porušují pravidla, nebo se zbrojí proti hře samotné. Posel o každém vše ví a jak se zdá, má oči všude. Nedivte se proto, když za svou neuvážlivost skončíte pod jedoucím vlakem.
  Jelikož je to kromě fantasy i thriller, čekejte i něco více, než samotné hraní počítačové hry. Na pozadí tohoto vysoce návykového světa se chystá něco skrytého. Co vlastně Erebos doopravdy chce? Kdo je tvůrcem hry? A co Nick Dunmore, jakou v tom všem hraje roli?

  Myslím si, že na závěr toho nemusím moc psát. 9/10 je zárukou mé naprosté spokojenosti. Erebos se stal jednou z knih, jenž v mém pomyslném žebříčku dosahují té nejvyšší příčky.

(PS: Autorka Ursula poukazuje i na skutečnost, jak může být dnešní mládež závislá na nereálném podkladě, ať již počítačových her, nebo něčeho jiného)

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentárov:

  1. Skvělá recenze! Erebose si už chci taky nějakou delší dobu přečíst. :) Každý jí vychvaluje, jsem hodně zvědavá na tuhle knížku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím, úžasná recenze! :) Erebos byla jedinečná kniha. Kombinace virtuálního světa a reality se mi hodně líbila, zbožňovala jsem ty části, kdy hlavní hrdina Erebose hrál- hned jsem měla chuť si také zahrát! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, jedinečná kniha to doopravdy je!
      Také jsem měl rád pasáže, kde Nick hrál za svou postavu - bylo to dobrodružné a napínavé. Hry mám velmi rád, takže jsem se v tom i tak trošku vyžíval. :D

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia, absolútne súhlasím, kniha sa mi veľmi páčila 8)
    Ja by som zvolila asi elfa, mám pre nich slabosť už od filmov Pána prsteňov 8P
    Knihu som nevedela dať z ruky, bolo to niečo naozaj výnimočné a skvele napísané 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Byl jsem na tom podobně, když jsem s ní ulehl, nechtělo se mi od něj vstát ani pro pití. :)
      Jinak děkuji. :)

      Odstrániť