piatok 29. marca 2013

Upíří deníky - Druhá šance




Orig. název: The Vampire Diaries - The Hunters, vol. 1: Phantom
Autor: L. J. Smith
Počet stran: 216
Díl: 11
Žánr: horor, dívčí román

Hodnocení: 7/10










Anotace

  Elena a její přátelé zachránili své město Fell's Church před zlými silami. Zaplatili za to ale vysokou cenu: Damon je mrtvý. Jeho smrt všechno změnila, Elena a Stefan mohou být totiž konečně spolu. Bude však Elena schopná na Damona zapomenout? V jejích snech k ní Damon promlouvá a varuje ji, že se blíží další nebezpečí. Temné síly, které napadají přímo lidská srdce. Dokáže se jim Elena a její blízcí ubránit?

                                                                                                                                                                     

  Pokud byl podle mého desátý díl, Zoufalství, téměř nejlepším dílem z celé série, jenž jsem četl, Druhá šance je opět jen slabým odvarem. Naprosto mne irituje fakt, že jsou originální verze zde v ČR různě půleny. To poté člověk čte jeden díl s kamennou a unuděnou tváří a další zase žasne a je celý nadšen. I když se v jedenáctém díle objevují světlá místa, zejména ke konci knihy, jako celek vše působí poměrně nezaujatě.

  Neuvěřitelné se stalo skutečností. Elena Gilbertová, společně se svými přáteli, je vrácena zpět do poklidné minulosti. Městečko Fell´s Church je v neporušeném stavu a spousta těch, co padla, je znovu mezi živými. Vše by bylo v tom největším pořádku, kdyby si jejich předešlý boj nevyžádal oběť v podobě Damona. Ten byl zasažen smrtonosnou větví do hrudníku, když se vrhl před Bonnie a zachránil ji tak před jistou smrtí. Pro všechny z přítomných to byl neuvěřitelný šok a trvalo snad celou věčnost, než si skutečnost dokázali přiznat a z tajuplného měsíce, kde byla uložena nejmocnější perla ze všech, se odhodlali nadobro odejít.
  Nyní se však i přes nepřízeň jednoho z osudů společně ocitají vstříc druhé šanci. Eleně se zdá, že svou tetu a strýce, společně s malou sestrou Margareth, neviděla snad celé věky. Setkání s nimi si neskutečně užívá. Zároveň však zjišťuje, že během její nepřítomnosti se stalo mnoho věcí, na které si pochopitelně nevzpomíná. Místy je to až udivující. Na policích jsou neznámé rámečky s fotkami a se svou tetou se před několika dny pohádala, jak mimochodem zjišťuje. Nic z toho však není znepokojující,  jako jedna věc; ve snech se Eleně začíná zjevovat Damon. To samotné by nebylo nijak strašné, jelikož k němu cítí neuvěřitelně silné pouto i po jeho smrti, avšak přichází s varováním, že temnota se opět tiše blíží a nebude trvat dlouho, než se její přítomnost projeví.

  Parta přátel čeká na nádražní ploše a s hlasitým skřípěním pozoruje brzdící vlak. Z vlakových dveří vystupuje dvojice, na kterou přátelé čekají; Alaric Saltzman, přítel Meredith, a Celia, jeho kolegyně antropoložka. Vše by probíhalo v poklidu a téměř přátelské atmosféře, kdyby se z ničeho nic nestala jedna věc. Celiina šála se zachycuje do zavírajících se dveří vlaku a ten ji nekompromisně tahá za sebou. Nebýt Stefanova nadlidského reflexu, byl by její život ukončen. Nejstrašnější věcí na to všem ale je, že cestou na nádraží se Celiino jméno utvořilo z krvácející rány Bonnie. Nyní ostatní začali tušit, proč.
  Touto příhodou začíná vše nabírat na obrátkách a zdá se, že někdo, nebo něco má namířeno na skupinu přátel. Je to snad ona temnota, před níž se Damon snažil Elenu varovat? Do města navíc přijíždí jeden z bratranců Tylera Smallwooda, jenž by mohl mít s podivnou situací něco společného. V očích Eleny je však obyčejným chlapcem, jenž podobně jako ona ztratil své rodiče. A co Damon v Eleniných snech, jenž působily tak reálně? Kde vlastně onen nezkrotný, šarmantní a tajemný bratr Stefana skončil? Pro upíry prý nic dalšího neexistuje. A samotný Stefan? Jak on se vyrovnává s jeho smrtí? Zdá se, že se v něm něco změnilo, ale co přesně to je?

  Na téměř samotný konec bych chtěl zmínit Damonův osud. Pokud jste četli desátý díl víte, že na jeho konci se stalo něco, co vnuklo jiskřičku naděje pro jeho knižní příznivce. Asi největším pozitivem v tomto díle je právě dění kolem něj. Ať již Eleniny sny, vzpomínání ostatních, nebo útržky z jiné dimenze. Inu, sami uvidíte, co z toho všeho nakonec vzejde.

  Jak můžete vidět výše, dílo hodnotím 7/10. Kniha opět skončila ve fázi, kdy bych čekal další strany, ale o tom jsem již psal výše. Další kniha, Fantom, bude zcela nepochybně hodnocena vyšším bodovým ziskem,

2 komentáre:

  1. mne sa táto vôbec nepáčila, ani 12 a ďalej už čítať proste nebudem. Hneď je vidieť, že to už Lisa nepíše a tak to aj vypadá...
    Ostatné milujem, VD je jedna z mojich obľúbených sérii :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To, že nepíše příběhy ona, jsem již někde četl. Popravdě s tebou souhlasím - vypadá to tak. Předešlý díl se mi líbil hlavně díky výpravě, jenž museli podstoupit - byla dobrodružná.
      Já si nejspíš přečtu každý další díl, jenž vyjde. I přes to vše.
      Jinak, série je také jedna z mých nejoblíbenějších. :)

      Odstrániť